Onrail tar över North Rail Express – storsatsar på gods i Norden

Tågen fraktar huvudsakligen fisk och skaldjur från norr till söder, medan livsmedel och andra vardagsprodukter transporteras norrut. Denna rutt har bidragit till att dubbla transportvolymerna från Nordnorge till nästan 60 miljarder NOK under det senaste decenniet. Foto: Onrail

Det har varit turbulenta tider för den norska järnvägen med nyligen rapporterade olyckor och tekniska problem. Men i denna osäkra tid står den norska godsoperatören Onrail inför ett stort genombrott.

Onrail, ett relativt litet godstågsbolag, har fått i uppdrag av logistikjätten DB Schenker att från och med december ta över driften av North Rail Express – en av Norges mest spektakulära godstransporter. Denna rutt sträcker sig över 2,000 kilometer från Narvik, genom Sverige, till Oslo.

Stärkt samarbete med DB Schenker

Detta nya avtal markerar en betydande utvidgning av Onrails verksamhet och förväntas öka företagets omsättning till en halv miljard norska kronor, enligt Onrails grundare och VD, Henning Aandal. Onrail, som huvudsakligen hanterar godståg och terminaltjänster, ser detta som ett steg för att stärka sin närvaro i hela Norge. Tidigare har Onrail främst samarbetat med DB Schenker i södra Norge, men med North Rail Express kommer de att täcka hela landet upp till polcirkeln.

Modernisering av flottan

För att hantera den ökade lastkapaciteten och förbättra effektiviteten har Onrail under det senaste året utökat sin lokomotivflotta. Detta inkluderar hyrning av två Eurodual-lokomotiv från Stadler, som leasas genom European Loc Pool. Dessa moderna lokomotiv är en del av en strategi för att förbättra punktligheten och hantera de logistiska utmaningarna som den långa transportsträckan innebär.

Utmaningar och möjligheter

Trots de tekniska framstegen och expansionsplanerna kvarstår stora utmaningar för Onrail, speciellt med tanke på de senaste händelserna där två ertståg spårade ur vilket ledde till omfattande störningar. Dessa incidenter belyser de potentiella riskerna och svårigheterna med att underhålla en så omfattande och vital transportrutt.

Strategiskt viktig rutt

North Rail Express är inte bara viktig för DB Schenker och Onrail utan spelar även en kritisk roll för hela den norska ekonomin. Större delen av denna tillväxt kan tillskrivas exporten av fisk och skaldjur, en industri som utgör ryggraden i Nordnorges ekonomi.

Onrails övertagande av North Rail Express är ett betydande steg mot att stärka inte bara företagets marknadsposition utan också dess bidrag till regional och nationell ekonomisk stabilitet.

Källa: Onrail / LOK-Report