PostNord TPL siktar på noll leveransfel

Kamerabaserad teknologi kontrollerar leveransnoggrannhet på 100 procent. Foto: Zetes

PostNord TPL undertecknar ett omfattande avtal för flera lösningar med supply chain teknikföretaget Zetes. PostNord TPL investerar i två moduler av lagerlösningen ZetesMedea som kommer att bidra till förbättrad operativ effektivitet och nya tekniska innovationer i deras lagerverksamhet.

PostNord TPL ingår i koncernen PostNord Sverige. Under 2020 hade PostNord TPL en omsättning på cirka 2,5 miljarder kronor och cirka 2 200 anställda. Den totala lageryta som de har till sitt förfogande är cirka 660 000 kvadratmeter.

PostNord TPL utökar sin lagerverksamhet för ett av Europas ledande byggvaruhus, och varor till alla deras butiker i Sverige och Norge kommer att lagras, hanteras och distribueras från den 90 000 kvadratmeter stora nya anläggningen i Norrköping. Av den anledningen sökte PostNord TPL en lagerlösning som hanterar, optimerar och styr plock och andra processer i ett lager. Man valde två moduler ur Zetes lagerlösning; ZetesMedea Voice för att öka produktivitet vid orderplock och ZetesMedea Loading Verification för att styra och hantera utleveranser på ett mer effektivt och automatiserat sätt.

Så lite som en felprocent i leveransnoggrannhet påverkar verksamheten avsevärt. Att hantera varje enskilt fel kostar tid och pengar, samtidigt som det påverkar kundnöjdhet och operativ effektivitet. För att uppnå 100 procents visibilitet i leveranser valde PostNord TPL Zetes lösning för automatisk lastningsverifiering som drivs av ImageID-teknologi. En innovativ lösning som optimerar utgående logistik med modern kamerabaserad teknologi för att kontrollera och säkerställa en leveransnoggrannhet på 100 procent.

Med kameror installerade vid 35 utlastningsportar i Norrköpingsanläggningen kommer systemet omedelbart att detektera och analysera alla palletiketter innan gods lastas på lastbilen. Detta utlöser en go/no go-signal som hindrar operatörer från att lasta fel gods på fel fordon. Med den här automatiserade lösningen kan PostNord TPL eliminera mänskliga misstag. Dessutom kan flera operatörer lasta samma lastbil samtidigt för att öka produktiviteten och spara tid.

Med systemet ZetesMedea får PostNord TPL för varje sändning ett visuellt bevis på att godset lastats och dess skick. På så sätt kan de verifiera exakt vad som har skickats, vid vilken tidpunkt och i vilket skick. Fotobeviset lagras sedan i en bildbank och kan enkelt hämtas vid frågor eller tvister med kunder.

PostNord TPL kommer även att implementera ZetesMedea Voice, den nya generationens multimodala röststyrda system, för att förbättra kvaliteten på orderplock och för att upprätthålla korrekt data. Med mer än 80 lageroperatörer leder de röststyrda arbetsflödena enkelt operatörerna till rätt produkt och berättar antalet som ska plockas. Den här strategin kommer att hjälpa PostNord TPL att förbättra utförandet av orderplocksuppgifter, samtidigt som risken för att det inträffar fel på lagret minimeras. Möjligheten att arbeta hands-free minskar också risken för att varor tappas eller försvinner och förbättrar personalens ergonomi.

– Vi är stolta över att PostNord TPL har valt oss som sin partner för att effektivisera sina lagerprocesser. Det är ett stort åtagande från båda sidor som visar hur Zetes lösningar kan spela en viktig roll i organisationer av alla storlekar. Vi kan redan nu se nya potentiella projekt inom PostNord TPL och ser fram emot ett långt och framgångsrikt partnerskap, säger Håkan Hammar, Country Manager på Zetes Sverige.