ABB förvärvar ASTI Mobile Robotics Group

Intelligenta AMR-enheter navigerar automatiskt i olika logistikmiljöer. Foto: ABB

ABB förvärvar ASTI Mobile Robotics Group, ASTI, en global tillverkare av autonoma mobila robotar, AMR. Detta kommer att bredda ABB:s erbjudande inom robotik och automation, vilket gör ABB till det enda företaget som erbjuder en komplett portfölj för nästa generations flexibla automation.

ASTI, med huvudkontor i Burgos i Spanien, grundades 1982 och har över 300 anställda i Spanien, Frankrike och Tyskland. Majoritetsägare är Veronica Pascual Boé, som även är vd. Bland övriga aktieägare finns den europeiska tillväxtinvesteraren Keensight Capital. Idag stöttar ASTI en av Europas största installerade AMR-flottor och har en bred kundbas inom fordonsindustri, logistik, livsmedel samt läkemedel i 20 länder. Sedan 2015 har företaget haft en tillväxt på nära 30 procent årligen med målet att nå 50 miljoner dollar i intäkter 2021.

– Med sin branschledande portfölj, omfattande utbud av programvara och djupa domänexpertis i tillväxtsegment, är ASTI det perfekta valet för oss när vi ska stötta våra kunder med nästa generation av flexibel automation", säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation.

– I och med förvärvet blir ABB det enda företaget som erbjuder en komplett automationsportfölj av AMR:s, robotar och maskinautomationslösningar, från produktion och logistik till användning. Detta förändrar spelplanen för våra kunder när de anpassar sig till den individualiserade konsumenten och utnyttjar möjligheterna som följer av stora förändringar i konsumentefterfrågan.

AMR:s kommer att stötta en hittills ouppnådd grad av flexibilitet, från produktion, logistik, intralogistik och utförande, vidare till detaljhandel och vårdmiljöer. Detta kommer att möjliggöra ABB:s och ASTI:s gemensamma vision att hjälpa kunder att ersätta dagens linjära produktionslinjer med fullt flexibla nätverk, där intelligenta AMR-enheter automatiskt navigerar material, delar och färdiga produkter mellan smart anslutna arbetsstationer, i fabriker, logistikcenter, laboratorier, affärer eller sjukhus.

Veronica Pascual Boé, vd för ASTI, kommenterar: ABB:s vision är en perfekt matchning för oss eftersom vi båda bidrar till våra kunders flexibilitet och konkurrenskraft genom att påskynda automatiseringen på arbetsplatsen. Detta är nästa spännande steg på vår resa och tillsammans kommer vi att påskynda våra innovationsplaner, utöka vår globala kundtjänst, våra partnernätverk, produktion och utförandekapacitet, samt dra fördel av ABB:s tillgång till den globala marknaden, särskilt vad gäller Kina. Det gläder mig att bli del av den utökade ledningsgruppen för Robotics och att leda AMR-verksamheten för att leverera på denna ambitiösa tillväxtplan.