Ambassadörskampanj för att locka till mobilitetsyrken

Linus Widén från Alunda är en av TYAs nya ambassadörer, som ska locka fler unga till lastbilsföraryrket. Denise Fernros och Felicia Blom utbildar sig till flygmekaniker på Edströmska gymnasiet i Västerås. Foto: TYA

Det saknas både lastbilsförare, flygmekaniker och flygtekniker i Sverige. Det visar TYAs senaste undersökningar kring kompetensförsörjningen i transportbranschen. För tredje året i rad satsar TYA på en ambassadörskampanj med två parallella spår.

Tio ungdomar från hela Sverige har valts ut, fem från Transportprogrammet och fem från Flygteknikprogrammet. Med start under november kommer de att visa upp sin skolvardag på Instagramkontona @blilastbilschauffor och @pluggaflygteknik, men även på den populära videoplattformen TikTok.

– När ungdomar visar upp sin egen verklighet blir det personligt, trovärdigt och ger en rättvisande bild av vad yrkena verkligen handlar om, säger Sigalit Slutbäck som är vd på TYA.

En anledning till kampanjen är bristen på kvalificerad personal inom både åkeri och flyg, som på sikt kan få negativa konsekvenser för samhället. Ambulansflyg, brandflyg och polishelikoptrar, tunga transporter och livsmedelsleveranser – det är samhällsbärande tjänster som är beroende av förare, mekaniker och tekniker.

– De här kompetenserna är avgörande för att vårt samhälle ska fungera. Med kampanjen vill vi ge en sann bild av yrkena, kanske slå hål på en del myter och fördomar och visa på vilka möjligheter och inriktningar som finns i transportbranschen.

Den som väljer att bli lastbilsförare, flygmekaniker, flygtekniker, el- och avioniktekniker eller flygplåtslagare kommer ut på en arbetsmarknad som har stort behov av ny arbetskraft.

– Det häftiga med båda programmen är hur stor andel som får jobb direkt efter gymnasiet. Vi vet att det gäller 80 procent av alla som tar examen på Transportprogrammet. Flyg är en mindre bransch, men kompetensen är ändå extremt efterfrågad, konstaterar Sigalit.