Budbee i nyinvigd logistikterminal

Budbees nya lokaler i Lockarp. Foto: MVB

MVB:s och Budbees nya 5 000 kvadratmeter stora automatiserade logistikterminal i Malmö kommer att hantera tusentals leveranser varje dag. Castellum är byggherre. Budbees signalgröna distributionsskåp är välkända för alla som handlat på nätet och den nyinvigda anläggningen, placerad bredvid E6:an utanför Malmö, har givetvis fått samma distinkta signaturfärg. Den nya terminalen på över 5 000 kvadratmeter är en last mile-distribution, det vill säga en terminal för hantering av paket till slutkonsument, där flera tusentals leveranser kommer att passera varje dag.

Ambitionen med den nya fastigheten har, förutom att skapa en toppmodern automatiserad logistikanläggning som är anpassad efter Budbees verksamhet, även varit att samtidigt möta Castellums höga krav på ett hållbart tänk. Den nya terminalen har därför utrustats med bland annat solceller på taket för en mer effektiv drift och laddning av elfordon. På tomten finns även två ”Budbees”, bi-kupor, som ska bidra till biologisk mångfald. Hela fastigheten miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Castellum under projektet och lyckats bygga en terminal från första spadtag till invigning på bara nio månader, vilket är enligt önskad tidplan. Detta trots pandemin och de leveransstörningar som kriget i Ukraina medfört. MVB har byggt flera logistikterminaler och erfarenheterna från dessa har varit till stor nytta för att klara den korta byggtiden i det här projektet, säger Thomas Ellkvist, vd för MVB Syd.

Som totalentreprenad har MVB haft ansvar för både projektering och utförande av arbetet som påbörjades i september 2021 i samarbete med beställaren Castellum.