Passagerartrafiken mellan Sverige och Finland får två nya RoPax-fartyg

Finnlines storsatsar på passagerartrafiken mellan Sverige och Finland med två nya RoPax-fartyg. Foto: Finnlines

Finnlines två nya RoPax-fartyg i Superstarklassen sätts in på rutten Kapellskär–Långnäs–Naantali under hösten 2023. De nya fartygen är en del av rederiets investeringsprogram om totalt 500 miljoner euro, som fokuserar på RoPax- och RoRo-fartyg med den senaste spjutspetstekniken.

De nya RoPax-fartygen ingår i Finnlines investeringsprogram om totalt 500 miljoner euro, som omfattar både RoPax- och RoRo-fartyg, samtliga utrustade med spjutspetslösningar på hållbarhetsområdet. Tre nybyggda RoRo-fartyg är redan i trafik sedan sommaren 2022, och det första RoPax-fartyget sätts in på linjen Kapellskär–Långnäs–Naantali under hösten 2023.

Finnlines nya RoPax-fartyg i Superstarklassen får namnen Finnsirius and Finncanopus efter de starkast lysande stjärnorna på natthimlen. De kommer att förbättra passagerarnas reseupplevelse avsevärt. Vart och ett av fartygen rymmer 1100 passagerare, vilket är ungefär dubbelt så många som ryms i de fartyg som trafikerar rutten idag. Även lastkapaciteten ökas, från dagens strax över 4 000 lastmeter till 5 200 lastmeter.

– Vår linje mellan Sverige och Finland är redan mycket populär hos våra kunder. Genom att öka kapaciteten för både gods och passagerare, samtidigt som vi förbättrar komforten för passagerarna, kan vi höja standarden på våra tjänster och stärka Finnlines position som den viktigaste leverantören av maritima tjänster mellan de båda länderna. När Superstar-färjorna sätts in på rutten, skapar vi skalfördelar och kan stödja våra kunders affärsutveckling och öppna nya möjligheter för dem, säger Antonio Raimo, Line Manager, Finnlines.

– Den nya generationen fartyg i Superstarklassen adderar modern resekomfort till de frakttjänster i toppklass som Finnlines är känt för. Vi har för avsikt att erbjuda det bekvämaste och enklaste sättet att resa sjövägen mellan Sverige, Åland och det finska fastlandet. Den unika Östersjöskärgården är närvarande genom hela resan och våra passagerare kommer att ha möjligheten att uppleva havet med alla sina sinnen, säger Marco Palmu, Head of Passenger Services, Finnlines.