Norwegians passagerarantal ökar med 19 procent

Norwegian redovisar högsta antalet passagerare sedan före pandemin. Foto: Norwegian

Norwegian hade 1 937 318 passagerare i juni. Det är en ökning med 19 procent jämfört med föregående månad och det högsta antalet passagerare som flugit med Norwegian sedan före pandemin.

− Jag är mycket glad över att vi genomfört nästan 100 procent av de cirka 400-450 dagliga flygningarna vi hade planerat i juni. Det har varit en utmaning under månaden för oss, med tanke på strejkerna bland flygteknikerna utöver de kapacitetsutmaningar som branschen står inför på vissa flygplatser i Europa, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian. 

I juni förhandlades ett nytt kollektivavtal fram mellan Norwegian och Norwegian Pilot Union och den norska kabinföreningen, medan förhandlingarna mellan NHO Luftfart och Norsk Flygtekniker Organisasjon slutade i strejk och lockout. Strejken varade i tio dagar innan den norska regeringen gick till statliga medlingsinstitutet. 

− Vi är mycket glada över att vi har kommit överens med både kabinpersonal och piloterna om ett nytt kollektivavtal och att vi har teknikerna tillbaka på jobbet. Det innebär att vårt destinationsprogram går som planerat. Vi är mycket efterfrågade men har en del ledig kapacitet på destinationer i Europa, säger Geir Karlsen.

Norwegian hade 1 937 318 passagerare i juni, vilket är en ökning jämfört med juni 2021 då passagerarantalet var 225 509. Kabinfaktorn var 85 procent. Kapaciteten var 2 924 miljoner säteskilometer, medan den faktiska passagerartrafiken var 2 482 miljoner säteskilometer. Punktligheten, som är ett mått på antalet avgångar som sker inom 15 minuter i förhållande till ordinarie tid, var i juni 70 procent. 93 procent av alla flygningar landade enlig tidtabell eller max en timme sent. I juni hade Norwegian i genomsnitt 68 flygplan i drift och 99 procent av de reguljära flygningarna genomfördes.