Norwegian begränsar förlusterna

Norwegian redovisar i en rörelseförlust på 849 miljoner norska kronor. Foto: Norwegian

Norwegian rapporterar sitt resultat för första kvartalet 2022. Resultatet under årets säsongsmässigt svagaste kvartal påverkades av omikronviruset och kriget i Ukraina, vilket resulterade i en rörelseförlust på 849 miljoner norska kronor. Norwegian har fortsatt att skydda företagets kassa på en hög nivå, 7,5 miljarder norska kronor, vilket visar förmågan att anpassa sig till marknadens efterfrågan och disciplin att bevara likviditeten.

Under första kvartalet 2022 hade Norwegian 2,2 miljoner passagerare, en ökning från 0,2 miljoner under samma period förra året. Produktionen var 3,9 miljarder säteskilometer, medan passagerartrafiken var 3,0 miljarder säteskilometer. Kabinfaktorn ökade till 76,9 procent, upp från 38,5 procent under samma period förra året. Trots den starka tillväxten i tillgängliga platser och det stora antalet nya rutter genom kvartalet och in i april, har bolaget bibehållit höga kabinnivåer och förbättrat resultatet.

− Vi har anpassat oss till fluktuationer i efterfrågan och snabbt och effektivt lyckats skydda vår starka likviditetsposition även under en utmanande period. Ökningen av bokningar inför sommarsäsongen är signifikant och vi ser fram emot att välkomna våra kunder ombord på de närmare 280 rutter vi har att erbjuda. Det gläder mig att konstatera att våra affärsresenärer börjat återgå till flygresor. Vi vet att de sätter högt värde på vårt attraktiva linjenät och vår meriterande punktlighet, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

Punktligheten, antalet flyg som avgick enligt tidtabell, var 88,1 procent under första kvartalet 2022, en ökning från 87,8 procent föregående kvartal.

Norwegian har under kvartalet offentliggjort avtal om att leasa tio nya bränsleeffektiva 737 MAX 8-plan med leverans under våren 2023. Dessutom är Norwegian i färd med att leasa ytterligare fem 737 MAX 8-flygplan, vilket kommer att ta flottan till 85 flygplan till sommaren 2023.