Sverige klättrar kraftigt i elbilsligan

Sverige hamnar på femte plats i årets ”EV Readiness Index” . Foto: LeasePlan

Sverige hamnar på femte plats i årets ”EV Readiness Index” där LeasePlan kartlägger vilka europeiska länder som är bäst förberedda för övergången till elbilar. Sverige är ett av de länder som har klättrat mest jämfört med förra årets mätning. De länder som är bäst förberedda enligt rapporten är Norge följt av Nederländerna och Storbritannien.

LeasePlans ”EV Readiness Index” är en undersökning och omfattande analys av hur väl förberedda 22 europeiska länder är inför övergången till en eldriven fordonsflotta. Analysen bygger på tre faktorer: Antal registrerade elbilar, utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen samt regeringarnas satsningar i respektive land.

Sverige är det land som har ökat sin poäng mest jämfört med förra årets mätning (+5 poäng) efter Grekland (+7 poäng) och Österrike (+6 poäng). Rapporten belyser att utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen fortsatt är den stora bromsklossen för elbilsrevolutionen, som i kombination med ett kraftigt ökat intresse för elbilar bland europeiska förare skapar ett växande underskott på laddningsmöjligheter.

– Även om elbilspriserna sjunker och elbilar är mer prisvärda än någonsin så är utbyggnaden av den offentliga laddinfrastrukturen i Europa långt ifrån tillräcklig vilket kraftigt bromsar den gröna omställningen. Trots att allt fler kör på el kan det vara svårt att hitta en tillgänglig laddstation, säger Marcio Hociko, vd på LeasePlan Sverige och fortsätter:

– Det är såklart roligt att se att Sverige har ökat takten det senaste året, tack vare förbättrad laddningsinfrastruktur och statliga subventioner och skattelättnader, men politiker och beslutsfattare i både Sverige och Europa måste öka ytterligare och satsa på en omfattande laddningsinfrastruktur och det är bråttom, klimatkrisen är inte på paus och att köra på el är ett av de mest effektiva sätten att bekämpa den.