NA-KD skalar upp AutoStore-lagret ytterligare i Landskrona

NA-KDs AutoStore-lager i Landskrona ökar kapaciteten till 4 000 leveranser per timme. Foto: NA-KD

NA-KDs globala centrallager i Holland är navet i företagets centraleuropeiska logistik. Sverige och övriga Norden betjänas av AutoStore-lagret i Landskrona. Redan några månader efter att NA-KD gått live med sin ursprungliga automationslösning i Landskrona-lagret, valde man att expandera för att möta ökad efterfrågan. Inledningsvis, i juli 2020, hade man haft en lagringskapacitet på 100 000 backar – där inlagring, plock, packning av främst påsar, utfördes av 100 robotar och 16 Portar. Efter en väldigt smidig start med enkla och flexibla AutoStore samt utökade behov, installerades snart ytterligare 21 robotar och 8 Portar inför Black Friday samma år för att klara den ökade tillväxten – senare också ytterligare 25 000 backar.

Under 2022 ser NA-KD behov av att skala upp ytterligare och gör därför i expansionsfas tre en större gridutbyggnad med ytterligare 25 000 backar. Något som tar det totala antalet backar till 150 000. Samtidigt kompletterar man med sex karusellportar, 30 AutoStore-robotar och en betydande utbyggnad av bansystemet. Det är den största utbyggnaden NA-KD har gjort sedan automatiseringen gick live och resultatet blir en dubblerad kapacitet, från 2 000 till 4 000 leveranser per timme.

– AutoStore har absolut varit en automatiseringslösning som passat vår tillväxtsresa perfekt. Vi har kunnat optimera vår lageryta och produktivitet, samtidigt som vi haft möjligheten att kunna växla upp snabbt vid utökat behov. Norden är vår näst största marknad och inför Black Friday’s ökade volymer vill vi ytterligare stärka vår effektivitet och kapa åtminstone någon dags ledtid för våra kunder. Systemets skalbarhet har varit helt avgörande, säger Axel Klittmar, Head of Fulfilment på NA-KD.

– NA-KDs möjlighet att expandera på ett så omfattande sätt i befintliga lokaler är ett bra exempel på flexibiliteten i Element Logics AutoStore-lösningar som möjliggör hög skalbarhet inför eventuella framtida expansioner, utan att för den delen tappa i tillgänglighet, säger Bengt Nilsson Account Manager på Element Logic Sweden.