Lufthansa Cargo fortsätter med fossilfria fraktflygningar

Genomför fossilfria fraktflygningar mellan Frankfurt och Shanghai. Foto: Lufthansa Cargo

DB Schenker och Lufthansa Cargo har beslutat att fortsätta sina fossilfria fraktflygningar mellan Frankfurt och Shanghai. Det gemensamma erbjudandet mot grönare logistik sträcker sig till åtminstone oktober 2022.

Genom att använda hållbart flygbränsle och ytterligare kompensation kommer de att spara ytterligare 21 000 ton CO2e. Lufthansa Cargo och DB Schenker har sparat 31 000 ton CO2e sedan de inledde sitt samarbete i slutet av 2020.

Veckoflyget fortsätter att vara världens enda reguljära fulla charter som helt täcks av hållbart flygbränsle.

– Det är vårt orubbade uppdrag att bygga en koldioxidneutral framtid för våra kunder och samhället i stort. Med vår långsiktiga partner, Lufthansa Cargo, kommer vi nu att fortsätta vårt koldioxidneutrala flygerbjudande och det ekonomiska åtagandet. Alternativa bränslen hjälper oss att förverkliga förändring, inte bara som en vision för framtiden utan idag. Vi vill gärna välkomna ännu fler kunder som vill prata med oss, säger Thorsten Meincke, global styrelseledamot för flyg- och sjöfrakt på DB Schenker.

– Vi är mycket glada över att utöka vårt samarbete med vår globala partner, DB Schenker. Tillsammans driver vi helt CO2-neutrala flygrotationer mellan Asien och Europa som en del av vårt sommarflygschema. DB Schenker har redan förbundit sig att använda cirka 7 500 ton hållbart flygbränsle 2022, vilket är ett anmärkningsvärt bidrag till att minska koldioxidutsläppen från flygfrakt, säger Ashwin Bhat, Chief Commercial Officer på Lufthansa Cargo:

DB Schenker och Lufthansa Cargo piloterade konceptet med en helt SAF-täckt interkontinental fraktfartygsrotation mellan Frankfurt och Shanghai i november 2020. En vanlig charterförbindelse lanserades i april 2021 och förlängdes under vintern. Lanseringsårets kunder omfattar en rad globala varumärken inklusive Siemens Healthineers, Mercedes-Benz, ZF, Merck, Nokia och Lenovo.

Hållbart flygbränsle tillverkas av förnybart avfall och restråvaror som använd frityrolja. Den CO2 som frigörs vid förbränning i motorn är endast den CO2 som avlägsnas från atmosfären under fotosyntesfasen av de växter som används för att producera oljorna som SAF raffineras ur.