Ny fraktförbindelse till Evenes förkortar transporttiderna till globala marknader

Lufthansa Cargos nya förbindelse transportera färskvaror från Norge direkt till Frankfurt. Foto: Lufthansa Cargo

Sedan början av november har Lufthansa Cargo introducerat veckovisa  fraktflyg till Evenes Airport i norra Norge. Ett gemensamt projekt mellan den norska laxproducenten och exportören Nordlaks, speditören Salmosped och Lufthansa Cargo levererar den färskaste fisken och skaldjuren till globala marknader.

Evenes flygplats ligger nära staden Harstad/Narvik och är en del av provinsen Troms og Finnmark i Norge. Denna region ligger norr om polcirkeln och anses vara porten till Lofotenöarna, vilket gör den till en mycket viktig marknad för fisk och skaldjur. Området runt Evenes flygplats är hemort för ett antal laxproducenter. Både fångsten av vild lax och inkomsterna från laxodlingen växer stadigt. Bara under 2021 exporterades mer än en miljon ton lax från Norge. Kunder i Asien förväntar sig att få färska produkter av hög kvalitet.

– Vi är mycket nöjda med att vi kan utveckla nya och innovativa lösningar tillsammans med partners som Lufthansa Cargo och Salmosped för att serva våra kunder”, säger Eirik Nikolaisen, Chief Commercial Officer Nordlaks.

Att transportera fisk och skaldjur som premiumprodukter kräver efterlevnad av högsta kvalitetsstandarder för såväl kunder som myndigheter. Som ett komplement till löftet om kvalitetsservice erbjuder Lufthansa Cargos nya förbindelse också en nyhet att transportera färskvaror från Norge direkt till Frankfurt och därifrån vidare till ett flertal destinationer inom Lufthansa Group Airlines internationella frakt- och passagerarnätverk.

– Jag är glad över denna innovation inom flygfraktprodukter. Tack vare flexibiliteten hos fraktfartyget A321 kan vi bygga en skräddarsydd leveranskedja för enskilda kunder. Vi hjälper inte bara till att se till att fisk och skaldjur från Norge når sina destinationer över hela världen ännu snabbare, men också i bästa och fräschaste kvalitet. I vissa fall minskar vi leveranstiderna från fyra till sex dagar till mindre än 24 timmar tack vare den direkta anslutningen via vårt nav i Frankfurt, betonar Ashwin Bhat, Chief Commercial Officer på Lufthansa Cargo.