Skellefteå Kraft bildar elbilspool

Elbilarna som kan hyras genom Skellefteå Krafts elbilspool SK100 känns lätt igen. Foto: Patrick Degerman

Skellefteå Krafts bilflotta består till stor del av elbilar. Men efter arbetstid står de flesta av dem helt oanvända. Det vill företaget nu ändra på och ge alla i Skellefteå möjligheten att resa 100 procent förnybart. Därför är nu elbilspoolen SK100 i rullning.

Skellefteå Kraft driver omställningen till ett samhälle drivet av 100 procent förnybar kraft. En viktig del i det arbetet är att ställa om transportsektorn till att drivas av förnybar kraft. För att möjliggöra Skelleftebornas omställning så har Skellefteå Kraft startat SK100 – elbilspoolen där företaget hyr ut sina elbilar, drivna av 100 procent förnybar kraft, efter arbetstid. Mellan klockan 17 och 08 på vardagar och under hela helgen, då bilarna tidigare stått helt outnyttjade och inte bidragit till den gröna omställningen, finns de nu att hyra för allmänheten.

– För att möta klimatutmaningen och göra en omställning till ett förnybart samhälle så måste vi alla börja använda våra resurser på ett klokt och effektivt sätt. Vår elbilspool är en miljömedveten satsning där vi vill öka användandet av våra elbilar och dela dem med alla som har behovet och vill köra elbil, säger Catarina Hägglund, kommunikations- och hållbarhetschef på Skellefteå Kraft.

– SK100 finns där när till exempel livspusslet innebär att du har ett tillfälligt behov av en extra bil, men också för dig som inte har behovet av att ha en egen bil på heltid, men emellanåt vill uppleva friheten som en bil innebär. Och allt detta kan du göra samtidigt som du blir en del av den gröna omställningen, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef affärsinnovation på Skellefteå Kraft.

Det finns en förhoppning att satsningen på SK100 och hur den kan göra en skillnad i omställningsarbetet i samhället ska få fler företag att följa Skellefteå Krafts exempel.

– För att den här omställningen till ett förnybart samhälle ska ske så måste vi alla hjälpas åt. Så vi hoppas att satsningen på SK100 får ringar på vattnet – både här i Skellefteå och runt om i landet. Det är inte bara vi som företag som har en elbilsflotta som bara står stilla under en stor del av dygnet och som har möjlighet att dela den med medborgarna. Här finns en stor outnyttjad potential, säger Fredrik Jonsson.

Alla privatpersoner med giltigt körkort är välkomna att bli medlemmar i elbilspoolen SK100.