DB Schenker, Lufthansa Cargo och Nokia stasar på CO2-neutral flygfrakt

Lufthansa Cargo fortsätter sina veckovisa CO2-fria fraktflyg mellan Frankfurt och Shanghai. Foto: Lufthansa Cargo

Nokia går nu med i ett ambitiöst projekt och förbinder sig till mer klimatvänlig flygfrakt. DB Schenker och Lufthansa Cargo kommer att fortsätta sina veckovisa CO2-fria fraktflyg mellan Frankfurt och Shanghai. Det gemensamma projektet kommer att fortsätta under hela vinterflygsäsongen.

Varje vecka kommer den globala leverantören av telekommunikationsnätverk att undvika utsläpp av växthusgaser genom att använda världens enda fraktflyg som till 100 procent täcks av Sustainable Aviation Fuel, SAF, drivmedel framställt av förnybart avfall. Detta förstärker vikten av att investera i hållbara flygbränslelösningar och är ytterligare ett steg mot att göra globala leveranskedjor mer klimatvänliga.

Bränslebehovet för flygrotationen från Frankfurt  till Shanghai och tillbaka täcks helt av SAF. Detta sparar cirka 174 ton konventionell fotogen varje vecka. Under sommarflygplanen 2021 uppnådde initiativet framgångsrikt en nettominskning på 20 250 ton växthusgaser. I det kommande vinterflygschemat förväntas ytterligare 14 175 ton sparas.

Thorsten Meincke, global styrelseledamot för flyg- och sjöfrakt på DB Schenker kommenterar: ”Det ambitiösa teammålet om klimatneutralitet påverkar alla företag och hur våra kunder ser på sitt fotavtryck även i sina leveranskedjor. Tillsammans med Lufthansa Cargo utökar vi vårt unika utbud av en vanlig koldioxidneutral flygförbindelse. Vi är glada över att ha Nokia ombord som en ny stor kund för våra flygningar västerut. Tillsammans kan vi undvika CO2 och ta ytterligare ett steg mot en mer hållbar framtid.”

Tommi Uitto, vd för Mobile Networks på Nokia: "Investering i hållbara lösningar är en högsta prioritet för oss och ett gemensamt mål med våra partners. Vi kan bara nå våra klimatmål tillsammans. Innovation och samarbete mellan sektorer är nyckeln till en grönare försörjningskedja. Vi strävar ständigt efter att minska vårt koldioxidavtryck för transporter och logistik, och flygfrakt är en betydande bidragsgivare. Detta samarbete för att transportera vår 5G-utrustning på koldioxidneutrala flygningar är ytterligare ett viktigt steg".