Flygbokningarna ökar kraftigt

Internationella bokningar för augusti ökade med 483,3 procent. Foto: Swedavia

Flygets återhämtning fortsätter, visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via IATA:s system Global Agency Pro.  I synnerhet är det internationella resor med avfärd i augusti månad där dramatiska volymökningar skett.

– Nu börjar relativt stora delar av befolkningen vara vaccinerade och intyg som underlättar resande ger ett genomslag i statistiken. Som det ser ut nu kommer flyget ta nya steg tillbaka mot ett normalläge för varje månad som går, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Pandemin fick under förra året flygtrafiken att tvärbromsa. Stockholms Handelskammare har analyserat helt nya bokningsdata från IATA:s system Global Agency Pro som visar bokningsläget för en stor del av den reguljära trafiken som berör Arlanda.

Genom IATA:s databas kan Stockholms Handelskammare nu presentera siffror för bokningsläget i april, maj och juni för resor som sker i juli, augusti och september.

Datan visar att bokningarna under det andra kvartalet 2021 för internationellt och inrikes flyg till Arlanda för det tredje kvartalet 2021 har ökat med totalt 388,9 procent för internationellt och 122,2 procent för inrikes jämfört mot 2020.

För månaderna april och maj i år kan vi se att det internationella bokningstrycket för det tredje kvartalet har ökat rejält. Jämfört mot 2020 ökade bokningarna i april med 799,4 procent och för maj var ökningen 1795,1 procent.
För inrikes bokningar för samma period ökade bokningarna i april för resor under det tredje kvartalet i år med 123,5 procent och för maj var ökningen 499,1 procent.

– Kurvorna vänder uppåt snabbt och det är en process som kommer behöva ta sin tid, men föreställningen att pandemin gjort att viktig flygkapacitet, exempelvis Bromma Flygplats, kan avvecklas är felaktig. I takt med att fler människor kan efterfråga resor så kommer utbudet bit för bit återställs, säger Carl Bergkvist.

Internationella resor som utförs under augusti månad sticker ut i statistiken. Där skrivs ökningstakten i bokningar utförda i april till 1211 procent, maj till 1714,9 procent och juni till 261,9 procent.

Det innebär att bokningar utförda under årets andra kvartal för internationella resor som sker i augusti ökade med 483,3 procent.

Det kan dock konstateras att bokningsläget fortsatt inte är tillbaka på normala nivåer då bokningarna både för internationellt och inrikes flyg till Arlanda under det andra kvartalet för resor under det tredje kvartalet är 68 procent och 66,9 procent lägre än motsvarande period 2019.