Viking Lines fartyg Viking Glory i sitt rätta element

Viking Glory har nu sjösatts på XSI:s varv i Xiamen i Kina. Foto: Viking Lines

Nu har Viking Lines nya fartyg Viking Glory sjösatts på XSI:s varv i Xiamen i Kina. Intresset för det nya, klimatsmarta fartyget är stort och fartyget kommer att sättas in i daglig trafik i början av nästa år på linjen Stockholm–Mariehamn–Åbo.

– Viking Glory förkroppsligar Viking Lines tro på en ljus framtid för resandet på Östersjön. Nyckelorden är hållbarhet, energieffektivitet och en nyskapande nordisk design. Viking Glory är resultatet av ett gediget samarbete med svenska och nordiska partners som genom sin expertis och sitt kunnande bidragit till att vi snart kan fira sjösättningen av ett helt unikt fartyg, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

x

Viking Glory beräknas bli ett av världens mest energieffektiva fartyg. Foto: Kari Granberg/Viking Line

Viking Line går i bräschen för utvecklingen av framtidens hållbara passagerarfartyg. Först ut var Viking Grace som 2013 kom i trafik som världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg och belönades med ett antal hållbarhetspriser. Nya Viking Glory är större än miljöpionjären Viking Grace, men beräknas trots detta förbruka cirka tio procent mindre bränsle och därigenom bli ett av världens mest energieffektiva fartyg.

Energioptimering och miljöanpassade lösningar har legat i fokus under hela projektet. Viktiga nordiska samarbetspartners för att utveckla miljötekniska detaljer och en nyskapande interiör är bland annat Wärtsilä, ABB Marine, Koncept, Climeon, Kone, Deltamarin, Almaco, Evac, Pointman och Projektia.

x

Inredningen präglas av ljus nordisk design signerat inredningsarkitekterna Koncept. Foto: Viking Line

Med Viking Glory vill Viking Line öppna upp världens vackraste skärgård för resenärerna på ett helt nytt sätt. Fartygets stora panoramafönster kombineras med en tyst och bekväm resa under alla årstider. Fartyget inreds av svenska inredningsarkitekterna Koncept och interiören utmärks av lekfull design, det nordiska ljuset, hållbarhet och digitala lösningar.

x

Fartygets stora panoramafönster kombineras med en tyst och bekväm resa. Foto: Viking Line

Viking Line har mött ett stort intresse för det nya fartyget från kunder och allmänhet.  Fartyget har en passagerarkapacitet 2 800 resenärer och omfattar 922 hytter. Fartyget bemannas av en besättning på 200 personer.