Viking Glory passerar Suezkanalen och är nu ute på Medelhavet

Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory närmar sig sina hemmavatten. Foto: Viking Lines

Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory har kört genom Suezkanalen till Medelhavet i sin färd mot hemmavattnet i Östersjön. Resan genom Suezkanalen avklarades på elva timmar med befälhavaren Ulf Lindroos vid rodret. En spännande och erfarenhet för en besättning mer van vid världens vackraste skärgård än sanddyner och öken.

Viking Glorys nästan fem veckor långa hemresa från Xiamen i Kina till Åbo har redan kommit längre än halvvägs. Under denna tid har Viking Lines nya flaggskepp redan hunnit besöka Singapore, Sri Lanka och nu allra senast den lilla republiken Djibouti vid Afrikas horn, där fartyget har tankat innan nästa destination.

– Hemma får vi möjligheten att trafikera världens vackraste skärgård. Nu fick vi i stället betrakta ändlösa sanddyner, massiva broprojekt och en ofantligt stor mängd grävskopor. När vi väl besökta Sinai-sidans strand möttes vi av en stor byggplats. Själva kanalen genomgår även förbättringsarbeten och utbyggnationer vilket exempelvis resulterade i en 30 kilometer ny kanal i fjol, säger Ulf Lindroos, Viking Glorys kapten.

Innan avfärd var befälhavaren fundersam kring att passera Suez-kanalen och byråkratin kring detta. De historier han hört sedan tidigare visade sig vara mer än bara sjömanshistorier.

– Att köra genom Suezkanalen var en av färdens höjdpunkter och var konstant fylld av spänningsmoment. I ett tidigt skede jobbade vi med att få alla byråkratiska pusselbitar på plats. Vår planering och oro visade sig inte vara helt omotiverad. Kanalens lotsar meddelade nämligen att vi inte fanns med på konvojlistan, trots att vi skött ankomstrapportering enligt alla direktiv. Vi fick därför en reservplats i konvojen, orsaken förblev oklar men resan fick fortsätta. Det är huvudsaken, säger Lindroos.

Att få hem Viking Glory är en utmanande och unik uppgift för Ulf Lindroos och besättning på 40 män. Tiden ombord har ägnats åt att utforska det nya fartyget och dess avancerade teknologi.

– Glory reagerar känsligt på kommandon. I dagsläget gör vi finjusteringar och lär oss av varandra. Just nu har vi bara ett par veckor tills fartyget är hemma. Den största överraskningen för mig under denna resa har varit att fartygets nya teknik har fungerat mer eller mindre felfritt, fortsätter Ulf Lindroos.

I början av februari väntas Viking Glory anlända till Åbo. Hon inleder sin trafik från Åbo via Åland till Stockholm den 1 mars 2022.

– Vår resa har fortlöpt enligt plan och under den här tiden har vädret också varit gynnsamt. Än så länge har Viking Glorys resa gått smidigt och utan bekymmer. Teamkänslan och stämningen ombord är helt fantastisk! Alla ser ju ändå fram emot att komma hem och att få se Åbo i horisonten för första gången, avslutar Ulf Lindroos.