Västtrafik rullar ut Nordens största elbussflotta

Västtrafik blir störst i Norden på elbussar när 145 nya elbussar börjar köra i Göteborg, Mölndal och Partille. Foto: Jesper Wiberg

Nu rullar Västtrafik ut Nordens och en av Europas största elbussflotta. Med 145 nya elbussar på plats kommer var tredje bussresa i Göteborg, Mölndal och Partille vara tysta och utsläppsfria.

– Elbussarna gör att vi kan skapa tystare och renare städer som västsvenskarna kan bo och leva i. Jag hoppas att det här kan bli ett stort lyft för de som reser med oss i Göteborg, Mölndal och Partille. Det gör mig också stolt att vi på Västtrafik vågar vara ledande i den här utvecklingen mot en mer modern och hållbar trafik. Det här placerar oss i framkant i Norden och även Europa när det gäller elektrifierad trafik, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

De 145 elbussarna kommer att köra på 34 helt elektrifierade linjer i de olika kommunerna. I Göteborg är det främst i de sydvästra delarna och i Partille och Mölndal är det på de lokala stadslinjerna som det kommer köras elbussar.

Transdev, som vann upphandlingen för den här trafiken, har i samarbete med Västtrafik ansvarat för att köpa in bussar, anpassa fyra depåer och bygga 19 laddstolpar runt om i Göteborgsområdet. Utöver det har de utbildat 750 förare i att köra elbuss.

– Det är ett enormt projekt som har pågått i drygt ett år och som kräver ett intensivt samarbete med flera aktörer. Teknikskiftet påverkar nästan alla delar av vår verksamhet, alltifrån hur man kör och servar bussarna till hur man planerar och optimerar batterikapaciteten. Nu hoppas vi på att bussarna kommer uppskattas av resenärerna och att vi under 2021 får börja hälsa alla åter välkomna till kollektivtrafiken, säger Anders Ekman, affärschef för Transdev i Göteborg.

Västtrafik kör sedan tidigare över 60 elbussar på olika orter i Västra Götalandsregionen, samt en elhybridfärja i Göteborg. De nya elbussarna är ett steg mot bolagets mål om att all stadstrafik i regionen ska vara elektrifierad till år 2030 samt det övergripande miljömålet att minska utsläpp av klimatpåverkande gaser per personkilometer med 90 procent till 2035 jämfört med 2006.