Politisk protest mot Skånetrafikens nedskärningar

Alliansens budget försämrar busstrafiken i Skåne.Foto: Skånetrafiken

Allianstyret håller fast vid de försämringar i busstrafiken som beslutades tidigare i år. Detta trots att Skånetrafiken nyligen presenterade ett förväntat överskott för 2019 på 120 miljoner kronor. Det framgår av Alliansens förslag till budget för 2020 för Skånetrafiken. Samtidigt presenterades ytterligare nedskärningar i busstrafiken men den styrande alliansen vägrar berätta vilka resenärer och kommuner som drabbas.

– Med den socialdemokratiska budgeten för Skånetrafiken hade vi kunnat öppna den busstrafik som alliansen lagt ner och återställt försämringarna. Nu går Skånetrafiken dessutom med överskott. Det är inte rimligt att skära ner i busstrafiken samtidigt som Skånetrafiken ser ut att göra en vinst på 120 miljoner kronor, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

Trots att kollektivtrafiknämnden nu förväntas nå ett stort överskott för 2019 väljer Alliansen att ha kvar årets försämringar och föreslår samtidigt ytterligare nedskärningar i busstrafiken. Vilka konkreta nedskärningar i busstrafiken som Alliansen planerar redovisas dock inte, vilket gör det svårt att ta ställning till förslaget. Därför yrkade vi socialdemokrater på att ärendet med neddragning på buss ska återkomma till nämnden och behandlas politiskt efter dialog med kommunerna.

– Vi måste förbättra möjligheterna att resa kollektivt i Skåne, inte försämra dem. Det är orimligt att kollektivtrafiknämnden fattar beslut om nedskärningar utan att veta var de ska göras och vad kommunerna anser om det, säger Andreas Schönström (S)