Schenker växer i väst

Vy över den planerade anläggningen i Göteborg. Illustration: Krook & Tjäder
Mats Olsson, vd för Schenker Logistics. Foto: Schenker

I december i år står Schenker Logistics nya logistikanläggning klar i Arendal vid Göteborgs Hamn.  Det är ett svar på den ökade marknaden för tjänster inom tredjepartslogistik, ett område där Schenker är en av de största aktörerna.

Schenker Logistics AB är det företag inom Schenker AB som tillhandahåller logistik- och lagringstjänster. Så sent som i november 2011 flyttade logistikjätten in i sitt nya lager vid Landvetters flygplats, Göteborgs internationella flygplats. Men snart skulle det visa sig att bolaget växte ut kostymen på rekordfart.

Kan uthamnens alla fördelar

För att möta upp den stora efterfrågan på företagets tjänster i Västsverige etablerar man nu alltså ett ytterligare logistikcenter i Göteborgsregionen. Denna gång byggs en 24 000 kvadratmeter stor anläggning intill hamnen i Arendal. Med dess nära anslutning till Göteborgs Hamn kan bolaget nyttja hamnens goda logistikläge för stora import- och exportkunder.

Tredje part i logistikkedjan

Logistik- och lagerbranschen är en marknad som växer kraftigt i Sverige – främst i Göteborgs- och Stockholmsregionen och inte minst expanderar efterfrågan på att kunna leja ut sin logistikprocess. Det vill säga, att en tredje part, utöver säljare och kund sköter hela lager- och distributionskedjan mellan dessa.

Att hantera externa kunder som behöver långsiktig hjälp genom hela logistikkedjan är ett fenomen som ofta går under termen tredjepartslogistik eller 3PL och är något som ökar allt mer i en komplex värld, med krav på ökad specialisering.

- Vi ser en växande trend med outsourcing, men även att nya typer av verksamheter växer fram, bland annat så ser vi en kraftigt ökad e-handel, säger Mats Olsson, vd Schenker Logistics AB.