Upphandlingen av Gotlandstrafiken skjuts fram

Foto: Roland Hejdström

Trafikverket har haft en dialog med Region Gotland inför upphandlingen av Gotlandstrafiken och blivit överens om alla parametrar utom överfartstiden. För att kunna fortsätta analysera alternativ och konsekvenser skjuts nu upphandlingen fram.

Trafikverkets planering har utgått från att starta upphandlingen i mitten av november, men nu har man beslutat att skjuta på upphandlingen.

Tillsammans med bland andra Region Gotland vill Trafikverket ytterligare fördjupa analysen kring olika alternativ och dess konsekvenser, särskilt mot den diskussion som har varit kring överfartstider. Trafikverket ska därför se över förutsättningarna för upphandlingen och även undersöka andra alternativ, till exempel direktupphandling och inköp av fartyg i statlig regi.

– Regeringen anser att det är av stor betydelse att färjetrafiken till och från Gotland även fortsättningsvis ger god tillgänglighet som tillfredsställer behoven hos medborgare och näringsliv i regionen. Det är bra att Trafikverket tar sig tid att åstadkomma en bra lösning, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.