Sandahlsbolagen ska driva kombiterminalen i Göteborgs Hamn

Visionsbild på nya Arken Kombiterminal i Göteborgs Hamn. Visar terminalen fullt utbyggd 2019-2020.

Familjeägda Sandahlsbolagen Sweden har tecknat ett femårigt kontrakt med Göteborgs Hamn för att driva den nya kombiterminalen i hamnen. Trafikstart är i december 2017.

– Sandahlsbolagen har under en längre tid visat intresse för att driva kombiterminal i Göteborgs Hamn. Vi är mycket glada över att en av Sveriges mest erfarna terminaloperatörer nu etablerar sig i hamnen, säger Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn AB.

I slutet av nästa år flyttar kombiterminalen vid Göteborgs centralstation ut till ytterhamnarna på Hisingen. Detta för att möjliggöra stadsutveckling och bygget av Västlänken. Flytten innebär att lastbilstrafiken minskar markant i centrala Göteborg. En annan fördel är att det hamnnära läget möjliggör nya transportupplägg som sammankopplar sjöfart med järnväg.

– Vi ser fram emot att driva kombiterminal intill Nordens största hamn och är stolta över förtroendet. Det kommer att vara en öppen terminal för alla intresserade tågoperatörer, säger Thord Sandahl, vd för Sandahlsbolagen Sweden.

Bygget av kombiterminalen sker i två etapper. Den första etappen är klar i december 2017 och då är det trafikstart. Fullt utbyggd är terminalen 2019-2020. Då kommer omlastning att ske med kranar istället för med truckar och hela terminalen är elektrifierad och signalreglerad. Initialt kommer cirka 10 personer sysselsättas.