Orio satsar på krävande logistikkunder

Foto: Orio

Företaget Orio är i grunden före detta Saab Automobile Parts, en verksamhet som övertogs av svenska staten i kölvattnet på Saab Automobiles haveri. Bolaget bytte namn till Orio för tre år sedan och har arbetat med reservdelsförsörjning i sjuttio år. Men de senaste åren har verksamheten gradvis breddat sitt erbjudande till fler branscher.

– Under årens lopp har vi utvecklat vår verksamhet och erbjuder reservdelsförsörjning för mängder av bilmärken. Men vi utvecklar också skräddarsydda logistiklösningar även för andra verksamheter som ställer krav på flexibilitet i våra lösningar och arbetssätt, säger Jonas Nilson, Head of Operations, på Orio och med lång egen erfarenhet av att upphandla logistiktjänster.

Ett exempel på en kund utanför fordonssektorn är Lidl som valt Orio som logistikpartner för hantering av non-food-sortimentet det vill säga varor av typen textilier, kläder, husgeråd och skor. Lidl är ett omvittnat hypereffektivt företag med ett avancerat logistik– och supply chain-tänkande. Precis som Ikea och H&M är företaget starkt flödesorienterat och verksamheten präglas av ett långt drivet logistiktänk med genomtänkta och standardiserade processer. Logistiken är kort sagt ett konkurrensmedel som ligger till grund för devisen att erbjuda ”marknadens lägsta priser och högsta kvalitet”.

– Effektiv logistik är otroligt viktigt för att vi ska kunna erbjuda varor till en hög kvalitet men till en låg kostnad. Vi fokuserar på alla delar i försörjningskedjan – inköp, varuförsörjning, lager-, transport-, butik och återvinning. Ett genomtänkt helhetsflöde utan fördyrande mellanhänder, säger Carl Ceder, logistikchef på Lidl Sverige.

Lidl Sverige har två fullsortimentslager som betjänar fler än 160 butiker med kyl– och frysvaror, kött, kolonialvaror, frukt och grönt samt non-foodartiklar. Målet är att hantera det mesta i de egna lagren och utnyttja skickliga partners för det man inte själv mäktar med

– Tillsammans med Orio lyckades vi utveckla en effektiv, flexibel och innovativ lösning som passade oss perfekt. Eftersom Orio har linjebilar som dagligen kör mellan Nyköping och Arlanda så blir distributionen kostnadseffektiv. Men ännu viktigare var Orios flexibla och kundtillvända attityd. De har hela tiden ansträngt sig för att vara innovativa och anpassa och skräddarsy sina lösningar till våra standarder och processer, förklarar Carl Ceder.

Orios verksamhet är utvecklad för att hantera fordonsindustrins krav. Det är den förmåga som har byggts upp under årtionden som nu erbjuds till fler branscher. Jonas Nilson menar att den gemensamma nämnaren är att kunderna har höga krav.

– Förutom de höga kraven på flexibilitet har alla våra kunder höga krav på service, korta ledtider, kvalitet och snabb distribution. En viktig framgångsfaktor för oss är vårt moderna, automatiserade logistikcentra i Nyköping, som ligger i anslutning till E4an, Oxelösunds hamn, Skavsta flygplats, stambanan och nära Stockholm och Mälardalen. Lokaliseringen och anläggningens underlättar en snabb och effektiv distribution till mottagare i Sverige och globalt.