Vattenfall satsar på stort laddnät

Foto: Vattenfall

Nu lanseras laddnätverket Incharge som Vattenfall bygger tillsammans med partners i Sverige och norra Europa. Tusentals laddare kommer att ingå och nätverket innebär att det ska bli enklare för företag, kommuner och lokala energibolag att erbjuda elbilsladdning.

Genom Incharge vill Vattenfall undanröja ett stort hinder för att våga byta till elbil, möjligheten till laddning oavsett land och plats. Alla Vattenfalls befintliga snabbladdare kommer att ingå i nätverket, likaså de tusentals laddare som tillhör de partners som kopplar upp sig till Inchharge.

– Elbilsförare måste kunna lita på att det finns ett tillförlitligt och omfattande nätverk av laddare. Med denna satsning strävar vi efter att tillsammans med partners bygga ett av de största laddnäten i norra Europa. Dagens 2732 laddpunkter i Sverige, Tyskland och Nederländerna kommer inom kort att mångdubblas, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för Vattenfall E-Mobility.

Det finns ett stort intresse från företag, kommuner och lokala energibolag att erbjuda elbilsladdning. Men i dag saknar många möjligheten att kunna övervaka stationerna, erbjuda kundsupport och hantera betalning.

– Vattenfall hanterar betalflödena så att kunden får all sin förbrukade laddning på en faktura - och laddstationsägaren får intäkterna från laddningen. Vi hoppas med Incharge kunna underlätta för energibolag och andra att erbjuda elbilsladdning och samtidigt förenkla elbilslivet för förarna, säger Susanna Hurtig.

För kunden innebär Incharge att man får tillgång till ett omfattande laddnät som växer allt eftersom fler ansluter sina laddare. Dessutom förenklas användandet i och med att laddkortet eller laddbrickan från Incharge kan användas vid alla stationer.