Ny app löser vardagslogistiken

Foto: Creative Commons

I maj bjöd Västtrafik in till ett uppstartsmöte kring “kombinerad mobilitet”. Över 60 innovativa företag slöt upp på Lindholmen Science Park i Göteborg. Målet är att skapa en digital plattform och en app fylld med smarta tjänster, kopplade till kollektivtrafiken. Som att kunna boka en taxi, bil i bilpool, samåkningstjänst eller lånecykel. Men inte bara det.

Lars Backström, vd på Västtrafik, menar att det är dags att omdefiniera vad kollektivtrafik innebär:

– Liksom flera andra städer runt om i världen har vi börjat titta på ett större uppdrag än att leverera transporter från A till B. Vi frågar oss istället hur vi kan hjälpa till att underlätta människors vardag, inom ramen för hållbarhet, säger han i en pressrelease.

– Vi kanske till och med kan tillhandahålla e-tjänster som gör att man inte behöver förflytta sig alls. Det är ju faktiskt det allra mest hållbara.

Därmed sätter man också fokus på syftet med resan.

– Vi vill utveckla det digitala kundmötet och skapa en personlig produkt, som ser till mina individuella behov.

Efter uppstartsmötet har Västtrafik fört individuella samtal med företagen, för att få mer kunskap om bland annat tekniska möjligheter och tänkbara affärsmodeller. Man siktar på att först få fram en testversion som ska utvärderas, vidareutvecklas och lanseras mot kunderna under 2017.

Västtrafik samverkar med Samtrafiken, för att skapa en standard runt kombinerad mobilitet som är enkel att sprida nationellt.

– Eftersom det här är något man funderar över på fler håll är det viktigt att vi inte sticker iväg och gör en helt egen grej, utan att det kommer andra till godo. På samma sätt som vi skapat en standard för e-biljetter, säger Lars Bäckström.