Umeå Energi storsatsar på laddinfrastruktur

Laddplatser för elfordon på Carlslid i Umeå. Foto: Umeå Energi

Nu fortsätter Umeå Energi att bygga ut laddinfrastrukturen i regionen. I dagsläget har 24 laddplatser installerats och ytterligare 54 planeras varav merparten i Umeå. Umeå Energi installerar också två laddstationer i Lycksele och två i Storuman i samarbete med OK Västerbotten. Utöver detta utreds fler lämpliga platser i Umeå stad och på landsbygden.

– Laddinfrastruktur för elfordon är en av våra stora och prioriterade satsningar. Målsättningen är att täcka in både stad och landsbygd i Västerbotten. En ökning av antalet elfordon i bruk i länet skulle direkt bidra till sänkningar av CO²-utsläppen vilket är en prioriterad fråga för oss, säger Henrik Bristav hållbarhetsstrateg på Umeå Energi.– Norr om Sundsvall är idag något av en vit fläck på laddkartan. Det tänker vi ändra på, fortsätter Bristav.

Utöver Umeå Energis egna investeringar har bolaget beviljats bidrag från Klimatklivet och Tillväxtverket för en fortsatt utbyggnad av laddinfrastruktur i tätort och på landsbygd.Inom projektet Stolpe in för Stad och Land byggs under 2016-2019 totalt 5 snabbladdare, 16 semisnabba laddare, 2 normalladdare/ långsamladdare och 2 bussladdare från Kiruna till Vännäs. Partners i projektet är Umeå Energi, BioFuel Region, Coop Norrbotten, Luleå Energi, PiteEnergi, Skellefteå kommun och Vännäs kommun. Projektet finansernas av Tillväxtverket och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.