Stockholm får alkobommar

Foto: MHF

I höst sätter MHF upp alkobommar i Frihamnen, Stockholm. Efter ett lyckat fältförsök i Göteborg 2013 ska systemet nu prövas med högre trafikvolymer och fler kontrollstationer. Målet är ett brett införande i alla Sveriges hamnar.

 – Vårt uppmärksammade försök med alkobommar i Göteborg 2013 visar att systemet fungerar: trafiken flyter smidigt genom kontrollen, mätningen sker snabbt och exakt och skulle någon ”blåsa rött” finns det snabbt folk på plats för att lagföra den som kör med för hög promillehalt, säger Arne Winerdal, vd MHF.

De sex alkobomsstationerna i frihamnen kommer att fånga upp 20-30 lastbilar varje dag när de åker av färjorna. 200-300 personbilar kommer också att kontrolleras. Försöket i Göteborg visar att trafikflödet inte bromsas upp av kontrollerna.

Det ser enkelt ut när en bil kör fram till kontrollstationen. Föraren blåser och efter någon sekund åker bommen upp och nykterhetskontrollen är genomförd.

– Men det ligger många års utvecklingsarbete bakom den här tekniken. Vi samarbetar med ett företag i Skåne (Servotek AB) som tagit fram kontrolltekniken som bygger på infraröd teknik.