Flyget på väg uppåt

Antalet flygresenärer ökade under tredje kvartalet. Foto: Transportstyrelsen

Antalet flygresenärer från svenska flygplatser ökade under tredje kvartalet jämfört med årets andra kvartal. Återhämtningen är dock bräcklig, vilket kunde ses under september då den svagt positiva utveckling som varit sedan i maj stannade av. Avmattningen beror på en nedgång i utrikestrafiken.

– Att återhämtningen stannade av under september är en direkt följd av att nya reserestriktioner införts efter nya utbrott av Covid-19 säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

Totalt flög sammanlagt 1,6 miljoner passagerare till och från de svenska flygplatserna under det tredje kvartalet. Det är drygt 9,2 miljoner färre passagerare än under samma kvartal 2019 vilket motsvarar en minskning med 85 procent.

Antalet passagerare minskar vid alla flygplatser. Många flygplatser som exempelvis Örebro, Kristianstad och Jönköping hade färre än 100 passagerare under hela kvartalet och därmed minskningar på över 99 procent. 

Minskningen är minst påtaglig i flygplatser norra Sverige. Antalet passagerare vid flygplatserna i exempelvis Hemavan Tärnaby, Pajala och Vilhelmina har minskat med 55 – 65 procent.

– Att minskningen är mindre på flygplatser i norra delen av Sverige kan dels kopplas till den trafik som regeringen upphandlat och dels att där finns inte andra alternativa resesätt på samma sätt som i södra Sverige för de resor som ändå måste genomföras. Det ger en tydlig indikation om flygets betydelse för glesbygden, säger Simon Posluk.