Nytt toppmodernt kyl- och fryslager i Landvetter minimerar klimatavtrycket för restauranggrossisten Menigo

Menigos nya lageranläggning i Landvetter har byggts enligt genomgående mycket höga hållbarhetskrav och miljöcertifieras enligt BREEAM-SE nivå Excellent. Foto: Menigo
Menigos nya lageranläggning i Landvetter har byggts enligt genomgående mycket höga hållbarhetskrav och miljöcertifieras enligt BREEAM-SE nivå Excellent. Foto: Menigo

Efter drygt två års byggtid stod restauranggrossisten Menigos nya hypermoderna kyl- och fryslager i Göteborgsregionens nya framväxande logistiknav Landvetter klart för invigning i april 2025. Den nya anläggningen har en samlad yta på cirka 42 800 kvadratmeter, är miljöcertifierad enligt BREEAM-SE nivå Excellent och har byggts med hållbarhetaspekter som en viktig röd tråd genom hela projektet.

Text: Annika Wihlborg

I området kring Landvettermotet, strategiskt placerat såväl hamn som flygplats och 20 minuter från Göteborg, utvecklar Catena ett logistikcentrum med potential att bli ett av landets främsta logistiknav med Menigo som första hyresgäst. Hållbarhet och ambitionen att skapa en anläggning med ett så lågt klimatavtryck som möjligt var redan från start den röda tråden i byggnationen av Menigos nya lageranläggning, som har en takhöjd på 12 meter och har byggts med en stomme i limträ, vilket minskar CO2-avtrycket med över 3 000 ton, jämfört med en stomme i stål och betong. I stället för frigolit användes isobetong i delar av bottenplattan vilket minskade CO2-avtrycket och transportbehovet då materialet tillverkades på plats. Resterande platta är gjord i vältbetong, vilket också ger ett lägre CO2-avtryck.

Hållbarhet och ambitionen att skapa en anläggning med ett så lågt klimatavtryck som möjligt var redan från start den röda tråden i byggnationen av Menigos nya lageranläggning. Foto: Menigo

Överskottsvärmen återanvänds

Dessutom planeras en rad olika insatser för den biologiska mångfalden i området då målsättningen är nettopositiv påverkan på biodiversitet. Det handlar bland annat om att återställa marken runt anläggningen så att det gynnar biologisk mångfald. 

–Det var komplext men absolut genomförbart att bygga en kyl- och frysanläggning så många olika temperaturzoner där olika typer av färskvaror kan förvaras i optimala temperaturer. En utmaning var också att få zonerna att matcha Menigos plockflöde, säger Jonas Larsson, Catenas projektledare för Menigos kyl- och fryslager.

Den nya anläggningen är det hittills största byggprojektet i Menigos historia.

–Tanken är att hela det nya logistikområdet kring Landvettermotet ska ha en tydlig hållbarhetsprofil. I Menigos anläggning samlas bland annat regnvatten upp och återanvänds för spolning av toaletterna i huset. Ytterligare ett sätt att minska klimatpåverkan är att Menigo räknar med att spara cirka 800 000 körda kilometer om året eftersom det nya lagret möjliggör en effektivare ruttplanering, säger Jonas Larsson.

Lagret består av inte mindre än nio olika temperaturzoner som spänner från 22 minusgrader till 14 plusgrader, vilket gör att produkter som kött, fisk, frukt och grönsaker kan förvaras under optimala förhållanden. Fryslagret disponerar en yta på 6000 kvadratmeter medan de fyra olika kylzonerna disponerar sammanlagt 5000 kvadratmeter. 1800 kvadratmeter består av utlastningsytor för fryslagret och 4500 kvadratmeter av utlastningsytor för kyllagret. Utöver lagerytor består Menigos nya anläggning även av showroom, provkök, kontor och matsal.

Lagret består av inte mindre än nio olika temperaturzoner som spänner från 22 minusgrader till 14 plusgrader, vilket ger perfekta förutsättningar för förvaring av olika typer av livsmedel. Foto: Menigo

Framtida expansionsmöjlighet på 8000 kvadratmeter

På tomtarean i Landvetter finns framtida expansionsmöjligheter om cirka 8 000 kvadratmeter för Menigo, vars nya moderna lageranläggning bidrar till kortare ledtider, minimerade körsträckor till kunder i Västsverige samt ett minskat klimatavtryck.