Cappys lösning för flexibel lön har snabbat upp utbetalningen av lön och ökat motivationen till arbete kraftigt

Marcus Enqvist, försäljningschef på Cappy, representerade företaget på Retail Technology & e-Commerce expo som ägde rum på Kistamässan.

I en värld med tillfälliga och timavlönade anställningar krävs en mer flexibel syn på tillgången till och utbetalningen av lön. Det menar Cappy. Bolaget har utvecklat en app som ska ge fördelar både för arbetsgivare och arbetstagare.

– Vi har sett siffror på att arbetsgivare har ökat både antal anställda och antal arbetade timmar med upp till 10 procent med vår tjänst, säger företagets försäljningschef Marcus Enqvist, som representerade företaget på Retail Technology & e-Commerce expo.

Flexibel lön eller earned wage access (EWA) och on-demand pay (ODP), som det kallas i internationella sammanhang, används redan av över 15 miljoner arbetstagare över hela världen. Lösningen ger de anställda löpande koll på hur mycket de tjänat vid varje uppdragstillfälle och en möjlighet att ta ut en del av sin intjänade lön mellan lönedagarna, när de själva vill och behöver. Nu finns flexibel lön tillgängligt även på den svenska marknaden och det är Göteborgsbaserade Cappy som erbjuder tjänsten. För arbetstagarna finns den i en app och man kommer snabbt igång med BankID.

Idag får många arbetstagare vänta upp till 55 dagar för att få sin lön och det är svårt att få koll på sin inkomst som kan variera stort från månad till månad. Dessutom har man ofta flera uppdragsgivare vilket kan göra det extra rörigt att få en uppfattning om sin ekonomi.

– Efter varje arbetspass kan du hela tiden följa med vår app hur mycket du tjänat och när din lön kommer att betalas ut. Och du kan få en utbetalning från dina intjänade pengar direkt via Swish, säger Marcus Enqvist.

Cappys lösning kopplar ihop arbetsgivarens lönesystem med de anställdas schema och tidrapportering, och all administration och utbetalning av intjänad lön i förtid hanteras automatiskt av tjänsten. Detta innebär att uttaget belopp inte belastar verksamhetens likviditet förrän vid datum för ordinarie löneutbetalning, precis som vanligt. Många av Cappys kunder finns idag inom restaurang- och bemanningsbranschen, men tjänsten växer snabbt i intresse inom flera andra branscher som transport, logistik, retail, dagligvaruhandel och gym.

Svårigheten att förstå sin ekonomi och lång väntan på lönen håller nere motivationen till arbete och produktiviteten för väldigt många arbetstagare. Enligt en studie av PwC är mer än hälften av alla medarbetare så stressade över sin ekonomi så att det påverkar arbetet negativt. Och det finns även en hög tröskel för att prata om sin ekonomi med sin arbetsgivare. Den är ännu högre för att faktiskt be om det förskott man vet att man behöver.

Med flexibel lön kommer flera positiva effekter på medarbetarnas finansiella hälsa och motivation till arbetet. En tydlig sådan är möjligheten att direkt använda sina egna intjänade pengar när de behövs. Då kan man undvika att ta dyra lån och krediter när det dyker upp oplanerade och oväntade utgifter mellan lönedagar. Eller snabbare kunna ta några extrapass och få tillgång till den extra inkomsten.

Detta är även värdefullt för arbetsgivare, som med en bättre löneupplevelse bland annat får det enklare att rekrytera och täcka upp för frånvaro samt fylla extrapass med en direkt koppling mellan arbete och belöning.

– Vi kan se att arbetsgivare som använder Cappy har ökat sin arbetsstyrka samtidigt som arbetstagarna vill arbeta mer. Generellt kan det handla om ökningar på 10 procent utifrån olika nyckeltal. Även när det gäller leveranser och kundservice har vi sett positiva effekter. Man blir motiverad av att direkt se och få tillgång till sin kompensation, säger Marcus Enqvist.

Cappys nästa steg är att erbjuda arbetstagarna en helhetssyn på sin ekonomi. Då kommer funktioner som budget, sparande och utbildningar inom privatekonomi också att vara tillgängliga i appen.

– Du kommer till exempel att kunna se hur många pass till du behöver ta för att täcka upp månadens fasta utgifter, som kostnader för boende och telefoni.

Besök Cappys hemsida HÄR!