Nordens första publika station med snabbladdning och vätgas öppnar

I Göteborgs hamn slås nu portarna upp för Circle K:s station Vädermotet. Foto: Circle K

Göteborgs hamn slås nu portarna upp för Circle K:s station Vädermotet. Stationen är Nordens första i sitt slag och är byggd utifrån ett lastbilsperspektiv i syfte att underlätta grön omställning för tung trafik i och kring Göteborgs hamn.  Vädermotet blir det nya navet för att underlätta omställningen från fossilt till el och alternativa drivmedel för tung trafik. Först ut är sex publika laddplatser för eldrivna lastbilar, med en kapacitet på upp till 360 kW per laddplats. Att det finns flera laddplatser på samma ställe innebär såväl ökad kapacitet som kortare väntetider. Inom ett år kommer vätgas att finnas tillgängligt på stationen, ett verkligt framtidsbränsle som endast släpper ut värme och vatten.

– Vädermotet är ett ståtligt flaggskepp och en riktig milstolpe på väg mot en framtid av grönare transporter. Vi är otroligt glada och stolta över att vara tidigt ute på denna resa och vad vi har åstadkommit, liksom samarbetet med hamnen. Med stationens strategiska placering och smarta struktur är vi väl förberedda för marknadens framtida behov av olika drivmedel. Vädermotet har potential att bli ett viktigt nav i omställningen, säger Lennart Olsson, ansvarig för laddning tung trafik på Circle K.

Stationen är byggd utifrån ett lastbilsperspektiv, vilket innebär god svängradie samt att alla laddplatser kan nås från flera håll med olika sorters lastbilar. Över en miljon lastbilar hämtar eller lämnar gods i Göteborgs hamn varje år. Hamnen har gjort en studie över lastbilarnas körmönster tillsammans med Volvo, Scania och Stena Line i samarbetsinitiativet Tranzero.

– Vi är jätteglada att Circle K antog utmaningen med ett snabbt och kraftfullt agerande. Omställning av lastbilstransporter är avgörande för att uppnå klimatmålen och med lättillgänglig, publik snabbladdning genom Station Vädermotet är en avgörande del i hamnens fossilfria infrastruktur på plats, säger Viktor Allgurén, Head of Innovation på Göteborgs Hamn.

Utöver fossilfria drivmedel är Circle K Vädermotet en fullservicestation med allt som behövs under laddpausen, såsom ett brett utbud av mat och dryck, samt givetvis dusch och toalett. Dessutom erbjuds inhägnad och kameraövervakad säkerhetsparkering med plats för cirka 40 lastbilar.