Foxway öppnar ny anläggning utanför Tartu i Estland

Foxway satsar på cirkulär IT. Foto: Foxway

Efter ett år av förberedelser, planering och byggande invigde Foxway under förra veckan sin nya lager- och driftanläggning utanför Tartu i Estland. Foxway bearbetar nästan två miljoner elektroniska enheter per år och den nya anläggningen är avgörande för att möta efterfrågan från den växande marknaden. Med det nya lagret kan Foxway fördubbla sin driftkapacitet och inom kort generera över 70 nya jobb.

Foxway är specialister på cirkulär IT med kontor i bland annat Norden, Estland, Tyskland och Spanien. Företaget omsätter cirka fem miljarder kronor på årsbasis och sysselsätter mer än 1 000 personer. Genom att öppna den nya anläggningen stärks de tjänster som tillhandahålls och därmed minskar även CO2-utsläppen. 
 
– Foxway hjälper till att minska fotavtrycket som orsakas av konsumtionen av elektroniska enheter. På grund av en allt högre efterfrågan och behov på effektivitet från marknaden har vi utvecklat en större anläggning där vi kan koncentrera alla aktiviteter och öka volymerna för hela Foxway koncernen, säger Agnes Makk, vd för Foxways verksamhet i Estland. 
 
Hållbarhet är en viktig del av Foxways DNA och affärsmodell. Därför var det en självklarhet att det nya lagret skulle vara en miljövänlig byggnad i A-energiklass. Den har bergvärme och solpaneler installerade som täcker byggnadens energibehov och laddning av elbilar är också möjlig. Genom att möjliggöra begagnad elektronik på marknaden vill Foxway förändra företags inställning till att konsumera IT och bidra till en allt mer hållbar bransch. 
 
– En ny bärbar dator är enhetens CO2 fotavtryck cirka 312 kilo, men bara 6,65 för en begagnad enhet. En korrekt reparerad, underhållen och testad enhet kan väl matcha egenskaperna hos en ny, vilket är anledningen till att fler och fler företag och privatpersoner väljer begagnat. Under första halvåret 2022 bearbetade vi nästan 878 000 elektroniska enheter, vilket är 22 procnet fler än under samma period förra året. Med detta minskade vi cirka 42 400 ton kol i luften, som skulle ha genererats enbart från tillverkningen av mobila enheter, förklarar Agnes Makk. 
 
Den nya anläggningen är på över 6 500 kvadratmeter. Det kommer att öka Foxways kapacitet för elektroniska enheter från alla delar av världen. Fler och fler företag vill agera mer hållbart och Foxway vill vara deras förstahandsval genom att möjliggöra cirkulär IT.