Bolt startar verksamhet med elcyklar i Stockholm

Bolt har tillstånd för upp till 1 500 enpersonsfordon i Stockholm. Foto: Bolt

Bolt, den största mikromobilitetsoperatören i Europa, lanserar elcyklar i Sverige. Först ut är Stockholm, där ett hundratal elcyklar placeras ut med start måndag. Under året planerar Bolt att distribuera 16 000 e-cyklar i Europa med syfte att komplettera sitt redan existerande utbud.

– Vi expanderar med elcyklar i hela Europa och Sverige är en viktig del i satsningen. Vårt långsiktiga mål är att människor ska välja bort den privata bilen. Utbudet ska vara så pass komplett att vi täcker alla behov, oavsett resans längd. Genom elcyklar tillför vi ett alternativ med längre räckvidd än elsparkcyklar, som gör att människor i ett större område kan resa på ett snabbt, bekvämt och hållbart sätt, säger Alexander Lindblad, Sverigechef för elsparkcyklar på Bolt.

Bolt har idag tillstånd för upp till 1 500 enpersonsfordon, inklusive elsparkcyklar och elcyklar, i Stockholm. De strax under 300 elcyklar som nu placeras ut räknas mot samma tak. I och med adderingen av elcyklar utökar Bolt till ett större geografiskt område i staden, inklusive Mariehäll, Brommaplan, Norra Djurgården, Blockhusudden, Aspudden, Midsommarkransen, Årsta, Enskede och Björkhagen. Priset för att hyra en elcykel under lanseringsveckan är 1 krona per minut och därefter 2 kronor. Upplåsningsavgiften är noll kronor.

Bolts elcyklar har designats med ett tydligt fokus på säkerhet. Solida trumbromsar bak och fram hjälper till att kontrollera hastigheten effektivt. Punkteringssäkra pneumatiska däck ger bättre grepp och hållbarhet. Elcyklarna kan nå hastigheter på upp till 25 km/h, med möjlighet att begränsa topphastigheten enligt lokala stadsregler.

Elcykeln är också utrustad med en funktionell instrumentpanel som ger information om hastighet, batterinivå och hastighetszoner, som visar användaren all information som behövs för att njuta av åkturen. Förare kan också ladda sina mobiltelefoner med cykelns trådlösa telefonladdare bekvämt placerad på styret. Elcyklarna är utrustade med högprecisions-GPS som hjälper användare att hitta cyklarna lättare på gatan.

Den nya elcykelmodellen har en livslängd på upp till 5 år, vilket gör den mycket hållbar. Elcykeln är också tillverkad av 100 procent återvinningsbart aluminium. Batteriet, som erbjuder en räckvidd på upp till 90 km per laddning, är utbytbart vilket innebär ett minskat koldioxidavtryck då elcyklarna inte behöver transporteras till ett lager för att laddas.