PostNord inför pant på förpackningar

Nu går det att panta Postnords förpackningar. Foto: Postnord

För många är det självklart att panta aluminiumburkar, både för miljön och den egna plånboken. Och nu har turen kommit till PostNords förpackningar.

– Mottagare kan nu sortera sitt emballage rätt och samtidigt tjäna på det, säger Sarah Nilsson, produktchef förpackningar hos PostNord Sverige.

Återanvända och återvinning, två ord som är mer än bara trendande. De står för en ny verklighet för oss människor, en vardag byggd på cirkulär ekonomi. Och tillsammans med övriga klimatfrågor, den rådande pappersbristen, ökade bränsle- och energikostnader och en hel del annat kommer satsningen på pantbara förpackningar helt rätt i tiden.

– Vi på Postnord vill ta ansvar för de förpackningar som vi tillverkar och säljer – och möjliggöra en bättre efterhantering. Vi ser det som ett steg i vårt hållbarhetsarbete, en uppmaning till mottagarna att sortera sitt emballage rätt för att detta sedan ska kunna bli nytt förpackningsmaterial, kommenterar Sarah Nilsson, produktchef förpackningar på Postnord Sverige.

Med hjälp av gps-positionering avgör Bower-appen när du befinner dig vid en återvinningsstation och säkerställer därmed att det som skannats återvinns. Den befintliga infrastrukturen används och möjliggör pantande även vid vanliga stationer. Det går till och med för användare att registrera egna miljörum och flerfackskärl.

– Vi digitaliserar och moderniserar det väl beprövade konceptet pant – för att göra all återvinning rolig och belönande, säger Madeleina Gedda, Customer Success Manager på Bower.

Hon ser väldigt positivt på samarbetet med PostNord.

– Det sänder en tydlig signal till branschen om vart vi är på väg. Och genom att utbilda och belöna PostNords mottagare kan vi säkerställa att förpackningar återvinns på rätt sätt.