Hamnar korkas igen av ryskt fraktgods

Det kan bli kaos i logistikkedjorna när ryskt fraktgods bojkottas. Arkivbild

När globala fraktbolag stoppar flödet till och från Ryssland riskerar europeiska hamnar att korkas igen. Gods som redan lastats kan komma att skickas tillbaka och en redan ansträngd logistikkedja hotas av förseningar och stigande fraktpriser. Om detta rapporterar DN.

Ryssland står för nära tio procent av den totala exporten i världen och med bojkott av ryska varor har världens fraktföretag fått ställa om. Varor som var på väg mot Ryssland kan nu komma att bli stående i europeiska storhamnar som Rotterdam, Hamburg, Antwerpen.

– Hamnarna vill inte lossa last avsedd för den ryska marknaden. Det är redan platsbrist och man vill helt enkelt inte riskera att lasten blir stående, Fredrik Hermansson, vd för Greencarrier Liner Agency, i Sverige till DN.

Förseningarna kommer med största sannolikhet påverka svenska konsumenter och även svensk export, enligt Jakob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn.

– Vi är fortfarande i efterdyningarna av pandemin och det här är ju något som försämrar situationen ytterligare. Efter två år stabiliserades läget något under hösten, men vi är fortfarande inte ikapp, säger Jakob Minnhagen till tidnigen.