PostNord minskar luft i paket med AI

Ny teknologi ska systematiskt minska mängden luft i PostNords flöden. Arkivbild

Beräkningar visar att ett genomsnittligt paket kan innehålla cirka 30 procent luft. I takt med den ökade e-handeln ökar också mängden luft som transporteras omkring.  Med hjälp av artificiell intelligens, AI, vill PostNord TPL tillsammans med företaget Skrym minska luften genom att hitta optimala emballagestorlekar.

– Luft i paketen leder till onödiga kostnader och utsläpp för alla inblandade. Genom att samarbeta med Skrym tar vi ett viktigt steg när vi använder ny teknologi för att systematiskt minska mängden luft i våra flöden, säger Mathias Krümmel, vd PostNord Sverige

Skryms teknologi analyserar miljontals ordrar och produkter för att ta fram den uppsättning emballagestorlekar som minimerar både utsläpp och fraktkostnader. Systemet fungerar även som ett beslutsstöd för lagerarbetarna genom att beräkna vilket eller vilka emballage som är optimalt för varje order - redan innan den börjar plockas.

Rätt emballage bidrar till mer plats i lastbilarna, vilket i sin tur leder till att det behövs färre lastbilar för att köra ut godset. Plock- och packprocessen påverkas också positivt med rätt emballage, och plockaren blir mer effektiv när valet av emballage redan är gjort. Samtidigt får slutkunden en bättre upplevelse med välpackade paket utan onödig luft. 

Projektet har döpts till AI för resurssmarta logistikflöden och Energimyndigheten har beviljat finansiellt stöd som löper till september 2023.

– Jag har svårt att tänka mig ett bättre användningsområde för våra system än tillsammans med Nordens största TPL-aktör - särskilt med tanke på vår gemensamma målsättning att ta bort onödig luft ur paketen, säger Jakob Nordfeldt, vd på Skrym.