Bygger Sveriges största laddstation för lastbilar i Helsingborg

Stationen utformas för att möta logistikbranschens behov. Foto: Öresundskraft

Öresundskraft och Volvo Truck Center bygger Sveriges största publika laddstation för lastbilar i Helsingborg. Investeringen uppgår till cirka 7 miljoner kronor och omfattar fyra laddplatser med laddeffekt på upp till 350 kW för snabbare laddning vid korta stopp. Därtill sex platser med laddeffekt 100kW för depåladdning vid längre stopp. Bokning och betalning sker via Volvos bokningssystem men stationerna blir tillgängliga för alla lastbilsfabrikat.

Stationen utformas för att möta logistikbranschens behov av tillgänglighet och planerbarhet men också det framtida energisystemets behov - genom smart styrning ska stationen kunna fungera som en resurs vid tillfällen när tillgången på effekt är begränsad. Utsläppen från transporter står idag för cirka 30 procent av Helsingborgs totala CO2-utsläpp och för stadens klimatmål är elektrifierade transporter en viktig del.

– Laddstationen ligger på en strategiskt bra plats och blir startskott för en framtida, storskalig elektrifiering av tunga transporter, menar Öresundskrafts vd Anders Östlund.

– Den lägger grunden för nya affärer för oss som bolag, för stadens fortsatta utveckling som ett logistiknav och för tillverkare av tunga fordon. Tack vare samarbetet med Volvo Truck Center adresserar vi samtliga dessa frågor och det är med glädje jag ser fram emot en gemensam invigning 2022.

– Vi är mycket glada över att kunna underlätta för våra kunder att välja mer hållbara transportlösningar. För att elektrifieringen ska ta fart måste det finnas infrastruktur där man kan ladda, därför är samarbetet med Öresundskraft mycket värdefullt, säger Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige.