Elbilar billigare än bensin- och dieselbilar

Sverige har tredje lägst totalkostnad för elbilen. Foto: LeasePlan

LeasePlan Sverige delar nu med sin av nyckelinsikterna från Car Cost Index 2021, en europeisk undersökning som jämför hur totalkostnaden för bilar med olika drivmedel skiljer sig mellan europeiska länder. Indexet visar att små och medelstora elbilar nu har lägre totalkostnad än bensin- och dieselbilar i de allra flesta länderna. I Sverige är totalkostnaden för att äga en elbil lägst i Europa, efter Tyskland och Grekland.

LeasePlans årliga bilkostnadsindex ges ut för sjätte gången och innehåller en omfattande analys av totalkostnaden, TCO, av att äga en bil, vilket inkluderar bränsle/energi, värdeminskning, skatt, försäkring och underhåll, i totalt 22 europeiska länder. Sverige sticker ut som ett av de länder där det är mest kostnadseffektivt att välja elbil. I Sverige är totalkostnaden för att äga en elbil lägst i Europa, efter Tyskland och Grekland.

– Det är glädjande att Sverige hamnar högt upp på listan. Samtidigt ska vi komma ihåg att det finns väldigt mycket kvar att göra i Sverige för att vidare främja såväl företags som privatpersoners övergång till elbilar. Vår senaste undersökning bland svenska tjänstebilsförare visar till exempel att endast två procent anser att det finns tillräcklig med laddstationer i Sverige och bara 12 procent tycker regeringen gör tillräckligt för att främja övergången, säger Malin Malm, Commercial Director på LeasePlan Sverige.

– Förarna ser även kritiskt på utbyggnaden av laddstationer runtom i Europa, bara 12 procent skulle känna sig bekväma att göra en längre bilresa i Europa med tanke på räckvidd och antal laddstationer längs med vägarna, fortsätter Malin Malm.