Trine accelererar med ny satsning på grön logistik

Satsningen görs tillsammans med samarbetspartnern Bisedge och FN:s organisation för industriell utveckling UNIDO. Foto: Trine

Investeringsplattformen Trine, som på ett enkelt sätt möjliggör för både privatpersoner och företag att investera i solenergi på tillväxtmarknader, satsar nu även på grön logistik. Det nya partnerskapet med Bisedge, en serviceleverantör inom grön logistik i Västafrika, kommer att fokusera på e-mobility och mer specifikt elektriska gaffeltruckar. För första gången någonsin kan nu investerare via plattformen investera i ett ytterligare segment för en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Satsningen kommer att minska användningen av dieselfordon och ersätta dessa med elektriska fordon, resultatet blir en reducering på upp till 50,000 liter diesel årligen, likvärdigt en minskning på 130 ton koldioxid per fordon. De elektriska gaffeltruckarna kommer att minska utsläpp och ljudnivåer, som båda är skadliga för anställda i produktion och lager.Investeringen har även en viktig effekt på sysselsättningen, varje fordon skapar i sin tur upp till fyra nya jobb.

En stor satsning görs nu även tillsammans med samarbetspartnern Bisedge och FN:s organisation för industriell utveckling, UNIDO, för att öka jämställdheten inom logistikindustrin. En utbildningsinrättning kommer att sättas upp i Västafrika och målet är att över 50 procent kvinnor ska anställas under projektets gång.

– Det offentliga och privata behöver samverka för att vi ska få till de nödvändiga infrastrukturinvesteringarna och bana väg mot en grönare framtid. Vår nya satsning kommer att skapa hundratals jobb inom sektorn och specifikt lägga krut på jämställdhet samtidigt som vi minskar utsläppen. Vi har även förhoppningen att i framtiden kombinera solenergi med elektrisk mobilitet för en regenerativ ekonomi, säger Sam Manaberi, vd och grundare av Trine.

– Vi är väldigt glada över den nya satsningen, som investerare via vår plattform får man nu chansen att diversifiera sin portfölj ytterligare. Detta är en marknad med otrolig potential och att accelerera hållbarhets- och jämställdhetsarbetet inom industrin är någon vi brinner extra för, tillade Christoffer Falsen, Investeringschef och grundare av Trine.