Mariestad först i världen med soldriven vätgasstation

Securitas första vätgasbil, redo att patrullera på vätgas i Mariestads kommun. Foto: Securitas

Mariestad kommun var först i världen att redan 2019 lansera en soldriven vätgasstation. Något som Securitas såg som en möjlighet med de klimatmål som bolaget satt upp för att minska CO2-utsläppen. Från och med augusti i år kommer Securitas första vätgasbil som patrullerar i kommunen därför rulla på emissionsfri vätgas.

– Det här är ett steg som ligger helt rätt i tiden då vi har som mål att sänka våra koldioxidutsläpp med 70 procent under en 20-årsperiod. För oss är det viktigt att sträva mot en cirkulär ekonomi i nära samarbete med våra leverantörer och samarbetspartners både lokalt och nationellt, säger Niklas Samuelsson, avtalsansvarig Securitas.

Securitas är en del av initiativet Fossilfritt Sverige, som är ett nationellt initiativ för att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Att minska CO2-utsläppen per km är ett av bolagets klimatmål och att gå över till fossilfri vätgas är ett av initiativen och startskottet till en övergång som på sikt ska kunna gå att skala upp med flera bilar och tankstationer på flera orter i Sverige.

ElectriVillage är en test och demonstrationsplattform för ny innovativ teknik i Mariestad och ligger bakom vätgasstationen.

– Vi är oerhört stolta och glada över att Securitas väljer att placera en vätgasbil i Mariestad. Det krävs mod och strategiskt arbete för att ta steg in i framtiden, något som Securitas nu gör när de satsar inom detta område. Vi ser ett ökat tryck inom området från kunder då de kommer ställa krav på just fossilfria transporter i allt snabbare takt, säger Susanné Wallner, Näringslivschef Mariestads Kommun.