Introducerar tunga elektriska lastbilar för regionala transporter

Logistikbranschen står inför stora utmaningar när det gäller miljön. Foto: DHL

DHL Freight, en av de ledande leverantörerna av vägtransporter i Europa, och Volvo Lastvagnar har ingått ett partnerskap för att påskynda införandet av tunga elektriska lastbilar för regionala transporter inom Europa. Samarbetet markerar ytterligare ett viktigt steg mot klimatneutrala transportlösningar.

Hittills har den huvudsakliga användningen av elektriska lastbilar varit på kortare sträckor inom städer och storstadsområden. Nu har DHL Freight och Volvo Lastvagnar initierat ett pilotprojekt för att köra helt eldrivet även på längre sträckor. Samarbetet innefattar de första exklusiva pilottesterna i världen av en helelektrisk Volvo FH med en kombinerad bruttovikt på upp till 60 ton.

I projektet, som inleds i mars, kommer lastbilen att köra en 150 kilometer lång rutt mellan två DHL Freight terminaler i Sverige: Göteborg och Jönköping. Under testperioden kommer Volvo och DHL att få värdefull erfarenhet och information angående konfiguration och användning av en lämplig laddinfrastruktur. Lärdomarna kommer sedan bidra till att optimera rätt balans mellan driftavstånd, lastvikt och laddningsstationer i den dagliga verksamheten med vägtransporter.

– Vårt mål är att minska alla logistikrelaterade utsläpp till noll. Viktiga milstolpar har redan uppnåtts. Redan nu har DHL-koncernens koldioxideffektivitet förbättrats med 35 % jämfört med 2007. Men vi behöver innovativa tekniska lösningar och starka partnerskap under denna resa. Jag är övertygad om att vårt starka samarbete med Volvo Lastvagnar, ett av de största lastbilsvarumärkena i världen, kommer att hjälpa oss att uppnå våra ambitiösa miljömål inom vägtransportsektorn, säger Uwe Brinks, vd på DHL Freight.

Volvo Lastvagnar möjliggör det nödvändiga skiftet till fossilfria transporter genom att göra övergången till elektrifiering så smidig och effektiv som möjligt. Detta görs genom att ta hänsyn till alla delar av elektrifieringen, inklusive laddning, ruttplanering, fordon, service och annat stöd.

– Transportbranschen förändras snabbt och att vara hållbar är en allt viktigare konkurrensfördel för många av våra kunder. Vi erbjuder effektiva transportlösningar som bidrar till en snabb övergång till fossilfria bränslen, såsom elektricitet. Vi har en lång relation till DHL. Deras breda och globala kompetens inom logistik gör att vi kan studera förhållandena för att fortskrida med detta teknikskifte och anpassa oss till kundbehovet och deras typ av transportverksamhet, säger Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar.

– Logistikbranschen står inför en enorm utmaning, vilket på samma gång också erbjuder en fantastisk möjlighet- koldioxideffektiva varutransporter. Samarbetet med Volvo Lastvagnar hjälper DHL Freight att spela en ännu större roll i omställningen till hållbara alternativ och är ännu en viktig bevispunkt för vår långsiktiga strategi mot klimatneutrala transporter, säger Robert Zander, vd på DHL Freight Sverige.