Allt fler spår mörk framtid för oljan

Efterfrågan på olja – och därmed priset på "det svarta guldet" – rasade i våras. Efter det räknade flera bedömare med v-formad återhämtning, men så har det inte blivit.

Det är tydligt att vi är långt ifrån det normala. säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis.

Det hela handlar framför allt om att flygplan, bilar och andra bensin- och dieselslukande maskiner i stor utsträckning stått stilla. Men att vårens kollaps upprepar sig om en andra våg sprider sig tror inte Samuel Ciszuk.

Det vi ser nu är att stora länder som Frankrike och Tyskland har en annan inställning. I våras gällde total nedstängning, nu är det mer regionalt, säger han.

Oljepriset har efter bottennoteringen i slutet av april stabiliserat sig på en högre nivå. Men priset kan fortsätta att falla.

Libyens olja kopplas på och Opec har höjt kvoterna litegrann samtidigt som lagren redan är fulla. På kort sikt är läget otroligt knepigt med överförsörjning, säger Samuel Ciszuk.

Topp 2022–2025

Hur varaktiga coronaeffekterna blir har många inom branschen försökt förutse. Den brittiska oljejätten BP spådde för tre veckor sedan att efterfrågan på olja kommer att vara som störst "inom de kommande åren", för att sedan minska med 55 procent till 2050.

Opec, vars långtidsprognos kom i dag, är mer positiv än BP till oljans framtid. Men ser dystrare på framtiden än vad tidigare prognoser visat. Oljekartellenbedömer att efterfrågan på olja kommer att nå sin topp någon gång mellan 2022 och 2025. Men jämfört med 2019 kommer efterfrågan enligt Opec år 2045 vara 9,4 procent högre – 109 miljoner fat om dagen.

Elbilarna påverkar

Tillväxtprognosen motiveras med att länder som Indien och Kina under de kommande 25 åren kommer att ha en växande befolkning och en hög ekonomisk tillväxt, vilket leder till ett ökat energibehov. Men efter 2025 tror Opec att elbilsbranschen får en stor negativ påverkan på efterfrågan på olja.

Det är föga förvånande att Opec är mer positiva än BP, men det är ändå intressant att till och med Opec numera tar för givet att efterfrågan kommer att minska på lång sikt, säger Samuel Ciszuk.

Den nya prognosen är en nedjustering av efterfrågan med drygt en procent, jämfört med vad oljekartellen trodde förra året.

Det kommer att fortsätta finnas en oljeindustri, men det finns i dag inte någon som tror att tillväxten kommer att fortsätta någon längre tid. Så lät det inte alls för bara fem år sedan.