E-handeln växer stadigt i Sverige

Bland Sveriges tio största kommuner är Jönköping bäst på e-handel. Arkivbild

Svea har nyligen genomfört sin årliga kartläggning "Sveriges bästa e-handelskommun". Den visar att e-handelsklimatet är som hetast i den skånska kommunen Höganäs. Kommunen tog redan i förra årets kartläggning plats på topp tio-listan och toppar alltså årets upplaga. Kartläggningen har tagits fram med hjälp av statistik från Allabolag.se och SCB. Därefter har ett index beräknats fram för att undersöka var i landet näthandeln blomstrar som allra mest.

Även i Ulricehamn och Strömstad spirar e-handeln, kommunerna placerar sig på en andra- respektive tredjeplats i kartläggningen. Bland Sveriges tio största kommuner är Jönköping bäst på e-handel. Staden klättrar från fjolårets plats 34 till en fjärdeplats 2020. Jönköping och Stockholm är de enda kommunerna med över 100 000 invånare på topp tio-listan. Huvudstaden tappar sex placeringar från en andraplats 2019 till en åttondeplats 2020.

– E-handel har varit på kraftig framfart under flera år och det är kul att så många ser fördelarna. Kartläggningen avslöjar dessutom att tillväxten är extra hög på landsbygden. En näthandel ger företag på mindre orter möjlighet att nå en mycket bredare kundbas. Det i kombination med säkra betallösningar och snabba leveranser gör att många vänder sig till e-butiker istället för fysiska, säger Magdalena Caesar, Affärsområdeschef betallösningar för e-handel på Svea Ekonomi.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner (förra årets ranking inom parantes)

  1.    Höganäs kommun           1,8 (9)
  2.    Ulricehamns kommun      2,1 (80)
  3.    Strömstads kommun       2,2 (136)
  4.    Jönköpings kommun       2,4 (34)
  5.    Ystads kommun              2,5 (50)
  6.    Nykvarns kommun          2,8 (105)
  7.    Flens kommun                2,8 (NY)
  8.    Stockholms kommun       2,8 (2)
  9.    Lidingö kommun             2,8 (46)
  10.    Solna kommun                2,9 (29)