Polen och Tyskland bygger en ny bro över floden Oder

Staden Kostrzyn Nad Odra vid floden Oder. Med avtalet har Polen och Tyskland lagt grunden för byggandet av en ny bro mellan tyska Küstrin-Kietz i östra delen av tyska delstaten Brandenburg, till höger i bilden mittemot staden Kostrzyn nad Odrą till vänster i bilden. Foto: Wikipedia, kredit: A.Savin

Planeringen av den nya gränsbron i polska området Kostrzyn nad Odrą kan nu börja. Nyligen undertecknade den tyska federala transport- och digitalministern Andreas Scheuer och ministern för infrastruktur och byggnad i Republiken Polen, Andrzej Adamczyk, ett ömsesidigt mellanstatligt avtal.

- Det är viktigt att sörja för de förbindelser som vi har haft med våra grannar i årtionden. Tillsammans med min polska kollega Adamczyk skapar gynnsamma förutsättningar för planeringen och byggandet av den nya bron öven floden Oder. Dessutom säkerställer vi också snabbare utbyte av varor, sade Andreas Scheuer.

Den gamla bron, som byggdes före andra världskriget, ska ersättas senast i slutet av 2025. Polen har huvudansvaret för planering och realisering av den nya konstruktionen.

För närvarande är det endast passagerar- och godstrafik upp till en totalvikt på 7,5 ton som är tillåten på bron som behöver renoveras. Tyngre varor måste transporteras via alternativa rutter. Med den nya bron kommer företag i regionen igen att kunna transportera sina varor till Tyskland eller Polen på kortast möjliga sätt.