Norwegians ekonomi allt bättre

Norwegians kapacitet minskade betydligt i december. Foto: Norwegian

Norwegians trafiksiffror för 2019 visar att bolaget levererar enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet. Den planlagda kapacitetsminskningen och optimeringen av linjenätet påverkar siffrorna positivt. Totalt för 2019 var kapaciteten gällande antal säteskilometer en procent högre än året innan, vilket är något över tidigare indikerade nolltillväxt. Drygt 36 miljoner passagerare valde att resa med Norwegian under 2019. Enhetsintäkterna för helåret 2019 ökade med sju procent totalt, punktligheten var nära 80 procent och kabinfaktorn var på 86,6 procent.

Även under 2019 fick Norwegian ett flertal internationella priser och utmärkelser som röstats fram av kunderna; bland annat SkyTrax Awards för “Världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer” för femte året i rad.

– Efter bara ett par dagar som koncernchef på Norwegian är det glädjande att kunna presentera positiva trafiksiffror. De anställda har under 2019 gjort en fantastisk insats i arbetet med att leverera enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

– Bolaget har under hela året minskat kapaciteten enligt efterfrågan och kontinuerligt jobbat med att sätta en linjestruktur som även är anpassad för de stora säsongsvariationerna i branschen. Samtidigt har utsläppen minskat jämfört med tidigare år. Försäljningen de kommande månaderna ser bra ut, både bland affärs- och fritidsresenärer. Jag vill önska alla nya och lojala kunder välkomna ombord, fortsätter Schram.

– Jag ser nu fram emot att lära känna företaget och de anställda och kommer de närmaste veckorna först och främst prioritera de anställda genom att besöka flera av Norwegians kontor och baser, säger Schram.

Även årets sista månad präglades av betydande ökning av enhetsintäkter och bra kabinfaktor. Enhetsintäkterna ökade med 21 procent och kabinfaktorn med 4,9 procentenheter till 83,5 procent. I december reste 2 255 109 passagerare med bolaget. Kapaciteten minskade betydligt i december vilket är helt enligt vad bolaget tidigare har kommunicerat till finansmarknaden.