Förlust för AB Volvo

Foto: Volvo
Foto: Volvo

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en förlust före skatt på 101 miljoner kronor för första kvartalet 2013. Det är långt sämre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på över 1,5 miljard.

Resultatet kan jämföras med vinsten före skatt på 5 622 miljoner kronor motsvarande period 2012.

-Utmärkt kvartal när det handlar om mottagandet av nya produkter men svagt kvartal när det handlar om leveranser, konstaterar Olof Persson på en presskonferens i Tändstickspalatset i Stockholm.

Han lyfter fram tre faktorer till att orderingången ökat så mycket.

-Osäkerheten vi hade i slutet av förra året har förbytts i mer säkerhet och kunderna har vågat lägga fler order, säger han.

Dessutom har en ny Volvo-lastbil skapat ett extra sug samtidigt som kunder fortsätter att köpa den gamla modellen.

-Vi ser också på en del marknader en förköpseffekt inför Euro 6-lagstiftningen, framför allt i Storbritannien och Östeuropa.

Lagstiftningen handlar bland annat om utsläppsregler. Att orderböckerna fylls på gör att fabrikerna måste öka takten.

-Det här leder till kapacitetsökningar som vi måste göra, särskilt i det europeiska systemet. Under det andra kvartalet kommer vi att öka produktionskapaciteten, säger Olof Persson.

Just nu pågår en genomgång om det ska göras omstruktureringar inom det europeiska fabriksnätet. Det handlar bland annat om avdelningen för monteringen av inredning i hytter på Umeåfabriken ska flytta till Göteborg, vilket berör 500 anställda.

Enligt Olof Persson pågår studien och den väntas bli klar till hösten.

De taktökningar som görs i de europeiska fabrikerna innebär inte fasta jobb, utan ska lösas med tillfälliga anställningar eller inhyrda.

Sedan tidigare är det känt att personalstyrkan i Europa förstärks med runt 400, varav 350 i Sverige. Olof Persson bedömer att det ska räcka för den taktökning som ska göras under andra kvartalet.

-Vi kommer att använda all flexibilitet som finns. Som tidsbank och tillfälligt anställda, säger han.

Persson tillägger dock att andra kvartalet blir en utmaning för koncernen.

-Det var ett väntat väldigt tufft kvartal för Volvo, där leveranserna sjönk nästan 25 procent, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken.

Att resultatet gick ner förvånar därför inte.

-Man har tvingats ställa om produktionen och anpassat sig vilket har lett till ett enormt resultattapp. Det var ganska väntat, säger han.

Orderingången är ett överraskande styrkebesked, tycker fordonsanalytikern Hampus Engellau.

-Orderingången är bättre än väntat. Det talar för att efterfrågan har vänt. Eftersom det fortfarande finns osäkerhet i Europa kan det bli svängningar, men jag tror att vi har sett botten efterfrågemässigt, säger Hampus Engellau.

Första halvåret, bedömer han, blir tufft, men sedan kan det bli återhämtning i Europa. Inte minst för att lastbilsparken är ålderstigen och det vid årsskiftet kommer tuffare miljökrav och lastbilarna måste vara av Euro 6-typ. Det väntas leda till en del förköp.

Totalt levererade Volvokoncernen 38 416 lastbilar under första kvartalet, vilket är ett fall med 23 procent i leveransvolym jämfört med ett år tidigare.

Omsättningen för lastbilsverksamheten föll i alla områden, utom Sydamerika, där uppgången stannade på 1 procent i intäkter och 18 procent i leveranser.

Försäljningsvolymen i Europa föll 24 procent, medan försäljningen i Nordamerika föll med 40 procent, jämfört med första kvartalet 2012. På intäktssidan föll försäljningen i Europa och Nordamerika med 23 respektive 32 procent.

Omsättningen uppgick till 58 344 miljoner kronor, jämfört med 77 803 miljoner kronor ett år tidigare. Omsättningen kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 64 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Reuters.

Volvo CE:s orderingång mätt i kronor föll 33 procent jämfört med första kvartalet 2012. I Asien och Nordamerika var nedgången 41 procent. Leveranserna för Volvo CE föll med 29 procent.

(TT)