Ökad råoljeimport via Göteborgs Hamn

Foto: Göteborgs Hamn
Foto: Göteborgs Hamn

Under årets första kvartal hanterades 5,5 miljoner ton råolja och andra energiprodukter i Göteborgs Hamn. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra året. Totalt importerades och exporterades 10,4 miljoner ton gods via hamnen under perioden, vilket är en oförändrad mängd jämfört med i fjol.

I Göteborg finns Nordens största energihamn. Hälften av Sveriges råoljeimport kommer in här – olja som sedan raffineras till bensin, diesel, asfalt med mera i hamnområdet. Under årets första kvartal ökade volymerna i Energihamnen med fem procent jämfört med motsvarade period förra året.

– Ökningen beror främst på att raffinaderierna i hamnens närhet tagit in stora mängder råolja från Nordsjön under årets första månader, men även på en ökad export av diesel, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn. 

Totalt hanterades 5,5 miljoner ton olja och andra energiprodukter i Göteborgs Hamn under perioden. Det är cirka hälften av hamnens totala volymer som landade på 10,4 miljoner ton, exakt lika mycket som under Q1 2012.

Det vanligaste sättet att frakta globala handelsvaror är att skeppa dem i containrar. Cirka 60 procent av Sveriges import- och exportcontainrar passerar Göteborgs Hamn.

Antalet skeppade containrar minskade med två procent jämfört med första kvartalet 2012. Minskningen är dock inte ett tecken på ytterligare konjunkturavmattning utan beror främst på att bananbåten slutat att anlöpa hamnen.

– Om man räknar bort bananflödet så ligger vi på plus minus noll jämfört med första kvartalet förra året. Stabila flöden, men vi ser i nuläget ingen vändning i konjunkturen, säger Magnus Kårestedt.

Totalt skeppades 229 000 containrar under första kvartalet 2013.

Göteborgs Hamn har tät fartygstrafik till England, Tyskland, Danmark, Finland och Belgien för last som rullas av och på fartygen, så kallad roro-trafik. Den trafiken minskade med fem procent under första kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

– Även om det är en minskning jämfört med Q1 2012 så är volymerna starkare nu än i höstas, säger Magnus Kårestedt.

Bilar är det godsslag som minskar mest under perioden; -24 procent. Minskningen gäller både bilfrakter inom Europa och till andra världsdelar.

– Bilar är det godsslag i hamnen som fluktuerar mest över tid. Minskningen första kvartalet beror sannolikt på flera olika faktorer, till exempel minskad nybilsförsäljning i Sverige samt minskad export, säger Magnus Kårestedt.