Antwerpens hamn tecknar samarbetsavtal med Rosmorport

Containerkajen i Antwerpens hamn. Foto: Christian Bier

Hamnen i Antwerpen kommer att inleda nära samarbete med Rosmorport, det statliga bolag som försvarar alla ryska hamnarnas intressen. Antwerpens hamn International, Antwerpen Port Authority´s internationella dotterbolag, har tecknat ett samarbetsavtal med Rosmorport. Avtalet avser en period av fem år, varefter det kan förnyas.

Undertecknandet av samarbetsavtalet har kommit i stånd med stöd av Porteco BVBA och på grund av de goda handelsförbindelserna mellan Ryssland och Antwerpen.  År 2012 uppgick den totala volymen gods som transporterades mellan Antwerpen och Ryssland till 8,6 miljoner ton. Omkring 90 procent av volymen fraktades mellan Antwerpen och Rysslands baltiska hamnar.

Parterna har kommit överens om att samarbeta inom utveckling av hamnar, expansion av transport- och logistiktjänster. De ska också stimulera till investeringar i hamnar och för byggande av nya anläggningar. Vidare kommer de två parterna gemensamt att undersöka hur energieffektivitet i hamnanläggningar kan förbättras och hur förnybar energi kan användas för detta ändamål.