Bilpooler på svenska flygplatser

Foto: Sunfleet

Swedavia och Sunfleet inleder ett samarbete och erbjuder bilpooler på landets största flygplatser; Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Malmö Airport.

Bilpool är ett snabbt och smidigt sätt om man vill komplettera sin flygresa med bil. Med ett par knapptryck i en app bokar man sin bil och när man ska använda bilen behövs inga nycklar hämtas ut. Som medlem i Sunfleet öppnar man bilen med sin mobiltelefon. Sedan är det bara att köra iväg.

– Carsharing via bilpool är stort ute i Europa och kommer att bli mycket stort även på våra svenska flygplatser. Många behöver tillgång till en bil ett par timmar när de landat på en destination, då är bilpoolen, där man betalar per timme, ett mycket bra och hållbart resealternativ, säger Birgitta Moreillon, produktansvarig för flygplatsparkeringar på Swedavia.

Sunfleet är Sveriges största bilpool med över 1000 bilar på drygt 350 poolplatser i ett 40 tal städer. Medlemsantalet växer med ca 20 procent per år och idag är drygt 31 000 medlemmar.

– Vi finns sedan tidigare nära de stora tågstationerna i Sverige. Att vi nu kan ställa ut poolbilar på flygplatser är en viktig kugge för att kunna erbjuda en heltäckande reselösning. Det här ökar incitamentet ytterligare att börja använda bilpool, säger Peter Algurén, vd för Sunfleet. Initialt kommer Sunfleet att ställa ut fyra bilar, Volvo V60, V40 och V70 på Arlanda, två Volvo V60 på Landvetter och en Volvo V60 och en V70 på Sturup. Alla bilarna är miljöklassade. Sedan tidigare finns Sunfleet på Visbys flygplats. Ambitionen är att utöka samarbetet till fler flygplatser i nästa fas.