Tyska regeringen har beställt ”ebolaflygplan” av Lufthansa

Lufthansaplanet kan erbjuda heltäckande intensivvård ombord i en specialinredd isoleringsenhet i flygplanskabinen. Foto: Lufthansa

Nyligen lämnade Lufthansa över världens första evakueringsflygplan för transport och behandling av ebolapatienter till den tyska regeringen. Mer än 700 anställda på Lufthansa deltog frivilligt som besättning för biståndsflyg och ombord planet finns en globalt unik behandlingsanläggning.

Federala utrikesminister Dr Frank-Walter Steinmeier och federala hälsominister Hermann Gröhe accepterade igår mottagandet av världens första evakueringsflygplan för transport och behandling av ebolapatienter på uppdrag av den tyska regeringen. Lufthansas VD Carsten Spohr lämnade formellt över en Airbus A340-300 på torsdagen den 27 november. På begäran av det federala utrikesministeriet, har Lufthansa Technik spenderat de senaste veckorna på omvandla det som tidigare var ett passagerarflygplan kallat "Villingen-Schwennigen" så att det kunde användas för detta speciella humanitära uppdrag.

Under sitt nya namn "Robert Koch", tjänar det nu som världens enda evakueringsmöjlighet för mycket smittsamma patienter. Till skillnad från de mindre flygplan som har varit sporadiskt tillgängliga hittills kan planet erbjuda heltäckande intensivvård ombord.

Lufthansa Group kunde slutföra ett så komplext och tekniskt krävande uppdrag så snabbt eftersom flygbolaget med kort varsel var i position att kunna leverera ett långdistansflygplan som var lämpligt för projektets specifika krav. Som en global ledare inom flygteknik har Lufthansa Technik också en stor erfarenhet av att installera en rad olika icke-standardiserade kabininteriörer på flygplan för regeringar, VIP-resenärer och affärsresenärer. Denna expertis kunde nyttjas för konstruktion och installation av den speciella isoleringsenheten i flygplanskabinen.

Ombyggnaden av flygplanet, som startade den 17 november i Hamburg, genomfördes i samarbete med Robert Koch-institutet (RKI). I mitten och i bakre delen av långdistansflygplanet togs passagerarsäten, kök och diskutrymmen samt bagageskåp bort för att ge plats för en isoleringsenhet för patienttransport omgiven av ett lufttätt tält med undertryck. Inuti kan sjukvårdare ge patienter intensivvård och behandling under flygningen samtidigt som den är helt skyddad. Två utvändiga tält, som också är lufttäta, fungerar som buffertar så att man på ett säkert sätt kan gå in och ut ur behandlingstältet. På framsidan av kabinen finns det fortfarande platser för upp till 19 passagerare, såsom läkare, skötare från RKI, isoleringstältstekniker och Lufthansa-ingenjörer.

Inom en kort tidsperiod ställde mer än 700 piloter och flygpersonal frivilligt upp som cockpit- och kabinpersonal för det humanitära projektet “Robert Koch”, som inledningsvis kommer att pågå under sex månader. 

 

 

Lufthansaplanet kan erbjuda heltäckande intensivvård ombord i en specialinredd isoleringsenhet i flygplanskabinen. Foto: Lufthansa